De ce avem idei preconcepute?

Am urmarit emisiunea ,,In premiera” de la Antena 3 si mi-a atras atentia in mod special un reportaj despre copiii cu autism. As vrea sa comentez putin ceea ce am vazut si sa va impartasesc impresiile cu care am ramas dupa ce am vazut emisiunea.
 
O luam pe rand: ce e autismul? Conform DEX-ului, autismul este ,,starea patologica manifestata prin ruperea legaturilor psihice cu lumea exterioara si intensa traire a vietii interioare.” Pun acceptul pe faptul ca in aceasta definitie NU apare cuvantul ,,boala”. De ce? Pentru ca pur si simplu autismul nu este o boala. Este ceva ce nu toti oamenii au. De ce nu spunem ca este o calitate? Sau o anumita trasatura comportamentala? Daca intrebati 10 persoane, 9 dintre ele va vor spune ca autismul este o boala. Gresit. Nu trebuie sa plecam cu aceasta idee preconceputa, daca esti autist, esti bolnav, nebun, ai creierul prajit. Din contra, copii care sufera de autism sunt foarte inteligenti, dezvolta anumite calitati mult mai mult decat copii 100% normali. Autismul este doar un voal sub care se ascunde o inteligenta peste masura, o comoara incredibila.
 
Din pacate, copii care au autism sunt exclusi din societate. Aproape nimeni nu incearca sa ii integreze printre persoanele cotidiene, ba chiar ii lasa deoparte si ii ignora. Va ganditi cum reactioneaza un copil atunci cand este exclus? Ce este in sufletul lui atunci cand doreste si el sa se joace si aude cuvinte de genul ,,Esti nebun, lasa-ne in pace”. Acel copil se va inchide si mai mult in el si va inceta sa mai comunice cu cei din jur. Autistii au nevoie de intelegere, de ajutor de specialitate si de multa rabdare. Ei vor incepe sa descopere lumea mai tarziu decat noi, dar, spre deosebire de altii, vor intelege fiecare secret al pamantului. Multe dintre geniile lumii au fost persoane care au fost diagnosticate cu autism. De ce sa ii tratam altfel? De ce sa ii izolam? Sau mai rau, sa ne prefacem ca nu exista?!
 
Treziti-va, oameni buni! Ei exista si inca in numar relativ mare. Potrivit unui studiu, in fiecare clasa de elevi sau in fiecare grupa la gradinita exista un copil care sufera de o forma de autism. De ce nu ne dam seama ca au nevoie de ajutor? De ce nu facem ceva pentru ei pana nu e prea tarziu? Haideti sa fim oameni adevarati si sa ne ajutam unii pe altii. Faceti voi primul pas spre ei, poate si pe alt doilea, dar o sa vedeti ca pe urmatorii 100 ii vor face ei. Sunt capabili de o iubire imensa, sunt foarte afectuosi, iar nevoia lor de prietenie este infinit mai mare decat a noastra. Ei sunt niste oameni speciali, intr-adevar. Tratati-i cum se cuvinte, respectati-i si NU ii denigrati sub nicio forma.
 
Incercati sa va detasati de ideile pe care le aveti, care sunt impuse cu forta de anumite mase de oameni. Ideile preconcepute ne tin pe loc si ne impiedica sa evoluam. De ce nu putem sa ne cream propriile idei, propria personalitate si propria perspectiva din care vedem lucrurile? De ce luam ca litera de lege parerile altora? Nu putem fi originali? Fiti voi insiva si traiti-va propria viata!