Cainele potrivit pentru o familie

Daca vrei sa adopti un caine in familia ta, va trebui sa te gandesti bine inainte sa iei o decizie, deoarece un animal de companie iti schimba stilul de viata si are o mare importanta in crestera unui copil.

De cele mai multe ori, cainii si copiii formeaza legaturi stranse si prietenii puternice, indestructibile. Dar, la fel ca si copiii tai, cainii sunt niste individualitati si nu exista nicio garantie in faptul ca atunci cand veti aduce un catelus in sanul familiei, acesta va fi exact asa cum te asteptai, chiar daca te-ai informat bine inainte sa-l cumperi. Rasa cainelui este, probabil, cel mai important factor pe care trebuie sa-l iei in considerare atunci cand vrei sa decizi ce caine este mai potrivit pentru tine. Acest animal va face parte din familia ta pentru o perioada lunga de timp iar aspectul fizic nu va trebui sa te influenteze prea mult atunci cand te hotarasti sa-l iei acasa.

Inainte sa aduci animalutul la tine in casa, va trebui sa stabilesti niste reguli cu familia ta, in legatura cu cresterea si educatia acestuia. Copiii trebuie sa stie ca acest caine este o fiinta care simte si este capabila sa simta durere si suferinta. De aceea, el trebuie respectat. Exista un anumit comportament adecvat ce trebuie adoptat vis-a-vis de animal iar anumite lucruri pot fi inacceptabile si chiar periculoase. Copiii vor fi nevoiti sa stie cand cainele se poate juca si cand are nevoie de liniste iar limbajul corpului acestuia va trebui invatat si respectat.

Cainii care urmeaza sa faca parte dintr-o familie, mai ales daca la mijloc exista si copii mici, trebuie sa aiba niste caracteristici in comun cu acestia. Cateii trebuie sa fie robusti, distractivi, prietenosi, rabdatori si de incredere, adica sa aiba un temperament echilibrat. Exista mai multe rase de caini care se potrivesc acestor descrieri, cele mai populare fiind: Labrador, Golden Retriever, Beagles, St Bernard, Boxer si Bichon.

Un lucru foarte important ce trebuie luat in vedere dupa ce cainele a fost adoptat, este dresajul. Animalele foarte dresate se inteleg mult mai bine cu copiii si sunt invatati sa se ataseze de intreaga familie si nu de o singura persoana. Rasele de caini cel mai usor de dresat, ce pot lucra foarte bine cot la cot cu oamenii sunt Labradorii si Golden Retriever. De asemenea, cainii din rasa Ciobanesc German sunt foarte isteti si usor de educat.

Totodata, pentru caine este nevoie de un anumit buget lunar care sa acopere tot ceea ce tine de ingrijirea, educatia si sanatatea acestuia. El va trebui dus frecvent la veterinar, pentru a fi vaccinat si mentinut sanatos. Hrana cainelui trebuie sa acopere toate elementele necesare unei dezvoltari normale si, de asemenea, nu trebuie neglijate periajul blanii, spalarea si pedichiura animalului, care trebuie facute frecvent.

Prin urmare, inainte de a lua un caine in familia ta, gandeste-te la toti factorii importanti legati de acest aspect si pune accent pe rasa animalului, varsta acestuia, varsta copiilor din casa, stilul tau de viata si bugetul tau.