Schimbarea anvelopelor de iarna

Pentru schimbarea anvelopelor uzate cu unele noi nu este o perioada fixa din an, ele se pot inlocui oricand, cu cat mai repede cu atat mai bine. Uzura in sine a unor anvelope iarna nu este o problema la prima vedere, insa va poate pune in pericol siguranta la volan. Anotimpul de functionare al anvelopelor de iarna este cu atat mai periculos cu cat vremea este schimbatoare, suprafata de rulaj este mereu in schimbare, pot aparea zone cu polei, zone cu zapada afanata sau zone umede.

Procesul de schimbare al unor anvelope nu este deloc dificil, poate fi facut la serviciu sau acasa, in propriul garaj, daca va pricepeti si aveti timp. Inainte de a schimba cauciucurile trebuie sa fiti foarte atenti la dimensiuni, conditiile climatice si cele de utilizare. In ceea ce priveste dimensiunea acestor anvelope iarna ele trebuie sa fie pe masura celor originale, care sunt montate pe masina atunci cand vine din fabrica. De asemenea, nu trebuie combinate mai multe anvelope care sunt de la producatori diferiti pe toate cele patru axe ale masinii.

Cu cat anvelopa este mai mare, cu atat aderenta si contactul cu suprafata de rulaj este mai bun, rezultand o directie mai buna si un comportament mai eficient in momentul virarilor in curbe. Profilul scazut cu flancuri reduse nu este potrivit mai ales iarna, pentru ca rularea pe sosea este anevoioasa. Mai ales pentru masini 4x4 trebuie neaparat sa aveti seturi de patru anvelope de la acelasi producator, pentru ca rulajul cu astfel de automobile este mult mai dificil si riscul producerii de accidente este si mai mare.

Conditiile climatice pot sa influenteze negativ experienta la volan, asa ca trebuie sa aveti in vedere cum anume arata vremea la dvs. in zona si cat de des aveti carosabil umed sau cu polei, plin de zapada, daca sunt viscole puternice. Modul in care sunt folosite anvelope iarna influenteaza si el durata de viata si garantia rulajului fara probleme, asa ca nu trebuie sa luati anvelope proaste daca parcurgeti mii de kilometri pe an, trebui sa verificati distanta de franare, cat carburant veti consuma cu ele si daca sunt perfect umflate si nu pierd aer.