Adevarul e ca a deveni parinte inseamna clar sa ai mai putin timp pentru tine. ca nu iti mai permiti sa mergi in aceleasi locuri in care mergeai pana a deveni parinte, nu iti mai permiti sa pierzi noptile, sa pleci in vacante lungi cu cortul sau la gratare care sa dureze un weekend intreg. Cand esti parinte, practic tu nu mai esti, este doar puiul tau. Nevoile sale devin primordiale, iar ale talesunt lasate pe planul secund sau in orice caz undeva la coada…
De exemplu, chiar daca vrei sa mergi la un film, seara in oras, si ai cu cine sa iti lasi puiul, indiferent ca este bebelus si lipsesti doar trei ore, ori ca este copil de scoala, trebuie sa faci o serie de pregatiri inainte.
Ori sa ii pregatesti baita, ori sa ii lasi persoanei care va sta cu puiul tau, toate cele ce ii trebuie, ori sa te asiguri ca puiul tau stie ca urmeaza sa ramana un timp singur si ca nu poate sa te retina. Sunt foarte multe lucruri pe care tu trebuie sa le inveti, cat si copilul tau, mai importantd e atat, trebuie sa va autoeducati impreuna si sa nu apelati la dependenta psihologica, pentru ca este foarte usor sa cadeti in aceatsa extrema si chiar nu veti mai avea, ma refer la copil si la parinte, nici unul - viata lui….
„Meseria" de parinte este, in acelasi timp, cea mai dificila si cea mai usoara meserie din lume. Este deosebit de greu sa rezisti tot timpul ritmului antrenant impus de copilul tau, sa ai rabdare sa raspunzi adecvat la intrebari „puerile", sa reusesti sa vezi lumea prin ochii lui. Pe de alta parte, este foarte usor cand vii acasa de la serviciu, sa ordoni cateva sarcini copilului, sa-1 pedepsesti la cea mai mica greseala, iar, dupa cativa ani sa exclami cu mandrie: „Vezi, acela este copilul meu! Datorita mie a ajuns asa!"
Responsabilitatea care cade pe umerii parintelui este una imensa. El este modelul pe care copilul il urmeaza, el ii ofera acestuia conditii de viata, securitate afectiva, educatia de baza etc.
Practic, de modul in care parintele isi indeplineste rolul depinde viitorul copilului. Un alt factor care are un rol deosebit de important in viata copilulu il reprezinta scoala si tot ceea ce este legat de activitatea scolara. Un parinte care isi exercita meseria cu mult profesionalism va sti sa orienteze copilul spre o scoala care sa corespunda cu aptitudinile sale si va sti sa fie un bun partener al cadrelor didactice pentru a actiona simultan in vederea sprijinirii evolutiei acestuia.
Pe masura ce copilul va creste, mediul, anturajul in care se inscrie va deveni o a doua familie care treptat il va pregati pentru viata adulta. Practic una dintre cele mai stringente probleme care se pun o data ce copilul inainteaza spre varsta adolescentei o reprezinta integrarea sa in colectivele „importante", semnificative pentru el, cuprinderea sa in activitatile in care sunt cuprinsi prietenii sai.