Furtuni solare majore

2015-2025. Cel mai mare dezastru natural care ar putea afecta Pamantul in viitorul apropiat nu vine de pe Terra. Vine tocmai de la Soare. Soarele are un ciclu de activitate, ceea ce inseamna ca are perioade de activitate intensa si activitate scazuta, cand apar pete solare si diverse anomalii, eruptii solare. In iulie 2012 a avut loc o intensificare a activitatii solare. Atunci o masa uriasa de materie solara s-a desprins din Soare si a lovit cu putere in tot ce a prins in cale, maturand si atmosfera terestra.

Furtunile solare contin radiatii UV puternice, particule energetice care distrug comunicatiile, satelitii. Furtuna din 2012 a fost la o saptamana distanta sa loveasca direct Terra. Cercetatorii spun ca, potrivit studiilor facute in decurs de 50 de ani, furtunile viitoare nu vor mai rata Pamantul si-l vor lovi in plin. In urmatorii 10 ani s-ar putea sa fim loviti direct de o furtuna solara puternica. Atunci, comunicatiile, GPS, sateliti, electronice, orice se bazeaza pe comunicatii va „muri” instant, toata Terra fiind in bezna, exact cum s-a intamplat in Quebec, in 1989. Costurile economice ale penei de curent globale si imposibilitatea comunicarii vor fi de 1-2 trilioane de dolari in primul an, insa se vor recupera doar in 4-10 ani. Totusi, viitorul e totusi roz si furtunile solare nu ne vor afecta asa de mult iar predictiile facute iau in considerare doar scenariul cel mai rau.

Cel mai bine este ca majoritatea companiilor care ofera electricitate si comunicatii deja fac investitii de teama sa nu le fie afectata cifra de afaceri de o banala furtuna solara.