Transferurile under 18

Transferurile de jucatori intre diferite echipe ale aceluiasi campionat sau din campionate diferite nu mai reprezinta o noutate pentru nimeni, aceasta fiind principala modalitate prin care tinerii fotbalisti ajung sa isi atinga visele de a juca la echipe mari. Cat de tineri pot fi acesti fotbalisti? Aceasta a fost o intrebare care din cate se pare a macinat atat de tare forurile internationale din fotbal, incat s-a ajuns la concluzia ca transferurile tinerilor cu varste sub 18 ani din afara UE si sub 16 ani din tari membre UE sa nu mai fie permise. 

Daca in urma cu cativa ani devenise o obisnuinta pentru cluburile mari din intreaga lume sa transfere jucatori de exceptie, de geniu, aparuti in pepinierele diverselor cluburi din lumea intreaga, pe care ii transferau chiar si de la varsta de 8 ani, astazi acest lucru nu mai este posibil. Daca in urma cu cativa ani, pentru un astfel de transfer era suficient acordul si semnatura parintilor fotbalistului sau a tutorelui legal, astazi acest lucru nu mai este suficient. Pentru ca un tanar sub 18 ani sa beneficieze astazi de sansa unui football transfer este nevoie ca familia sa se mute in tara in care ar urma sa joace, insa din alte motive decat fotbalul. Aceasta este regula impusa de FIFA, si venita ca urmare a consultarilor din 2011 intre FIFA, UEFA, FIFPro si Comisia Europeana pe marginea Protectiei Copilului. Masura avea in vedere in primul rand sa se evite “traficarea” copiilor din afara spatiului Uniunii Europene in interiorul Uniunii. 

Este bine cunoscut astazi, si de catre presa, si de catre forurile fotbalistice europene, ca transferuri under 18 se mai fac, insa cluburile gasesc diverse modalitati de a masca aceste transferuri. Scouterii marilor cluburi europene continua sa gaseasca adevarate comori in randul tinerilor din tari din afara UE, pe care ii aduc in tarile lor, si ii inscriu peste putin timp, si cu care incep pregatirile. Nu este un secret pentru nimeni, dar scopul scuza mjloacele…