Eticheta la o intalnire de afaceri ce are loc in restaurant

Tendinta angajatorilor de a adopta un comportament cat mai relaxat, dupa stilul american, te pune tot mai des in ipostaza de a lua un pranz “de afaceri” - un interviu de angajare mai casual decat cele traditionale, la unul dintre numeroasele restaurante sector 3. Cum te imbraci probabil ca stii deja, daorita sutelor de articole care te sfatuiesc cat de scurta sa fie fusta sau cat de lunga sa fie sacoul. Dar care este eticheta la masa?

In cazul in care interviul tau va avea loc intr-unul dintre zecile de restaurante sector 3 trebuie sa ajungi prima/ul la respectivul local. Dupa ce ajungi la masa, aseaza-te dupa ce se aseaza evaluatorul. Lasa-l pe acesta sa comande primul si apoi comanda ceva usor de mancat, la un pret mediu. Evita alimentele “relaxate”, pretentioase ori cu arome puternice, de exemplu peste, spaghete, pizza.
In ce priveste bautura, cauta in meniul oferit de restaurante sector 3 o bautura nealcoolizata, dar nu prea elaborata – cocktailurile sic sunt pentru intalnirile cu prietenii. Apa este ideala pentru o intalnire de afaceri, iar sucurile naturale sunt o alegere buna.

Telefonul nu are ce cauta pe masa; inainte de a te intalni cu persoana cu care iei masa la unul dintre restaurantele din sector 3 inchide-ti telefonul (sau activeaza functia vibratii) si pune-l in geanta sau buzunar.
Taie din mancare pe masura ce mananci, nu-ti face “provizii” de bucatele taiate. Evita sa mananci repede si cu pofta, fii calm si mesteca incet. Atunci cand vorbesti nu iti odihni coatele pe masa. Daca ti se pune o intrebare cand esti cu gura plina intai mesteca, apoi raspunde – nu vorbi cu gura plina!

Regulile de eticheta atunci cand iei masa in restaurante sector 3 cu cineva care te-a invitat persoana respectiva este responsabila cu plata notei. Nu insista sa platesti tu; multumeste-i evaluatorului pentru masa si exprima-ti aprecierea fata de persoana sa, pastrand contactul vizual.

Responsabilii de resurse umane care prefera sa ia masa in oras cu candidatii sunt atenti la cat de bine cunoaste acesta regulile de eticheta, ca parte a interviului, asadar nu ii dezamagi.