Sexul nu e un moft, este o necesitate. De cand ne stim, am reusit sa ne mentinem pe acest pamant, ca si in cazul animalelor, printr-un instinct de conservare accentuat si prin intretinerea de relatii sexuale din care s-au nascut urmasi, suficienti pentru a asigura un numar constant de indivizi intr-un grup. O nevoie primara careia nu-i putem rezista, sexul este si un medicament pentru multe boli grave si poate vindeca anumite boli psihice usoare. Stim cu totii cat e de placut ca, dupa o zi plina de sarcini de serviciu si de alergatura sa faci un dus si apoi sa intri in pat, langa iubita, pentru cateva minute sau ore de amor nebun si relaxant.
Este cunoscut ca sexul si substantele eliberate in timpul orgasmului partenerilor ii ajuta sa scape de stres si de gandurile negre, restabilind echilibrul emotional si stima de sine. Se mai stie si ca orgasmul este benefic pentru relaxarea sistemului nervos, dar si pentru alungarea racelilor sau durerilor de cap. Prin natura lor, oamenii sunt niste fiinte care cauta sa se reproduca de la o anumita varsta, sa lase mereu urmasi pentru ca specia nostra sa nu dispara de pe Terra. La randul ei, genetica are un rol important in viata sexuala, determinand anumite caracteristici si nevoi primare pe care si femeia, si barbatul le resimt in anumite perioade. Un om de stiinta rus, directorul Fundatiei de cercetari biogerontologice din Marea Britanie, a ajuns la o concluzie opusa: prea mult sex ne poate scurta speranta de viata. In opinia lui, orice act sexual, in orice forma ar fi el, nu face decat sa ne reduca energia si sa ne slabeasca moralul, grabindu-ne drumul spre moarte. Intr-adevar, actul sexual presupune un consum urias de energie si ridica foarte multe probleme partenerilor, mai ales daca rezultatul nu e mereu cel dorit, daca apare insatisfactia si lipsa orgasmului, punctul culminant al raporturilor sexuale. In locul sexului, cercetatorul recomanda foarte multe exercitii fizice, plimbari in aer liber, flotari, dar si foarte multe fructe si legume introduse in dieta zilnica. Concluziile sale trebuie privite cu scepticism, pentru ca, dupa cum iarasi se stie, sexul este una dintre modalitatile noastre de a supravietui si de a ne redresa organismul si balansul chimic, cantitatile de hormoni, asa ca nu putem sa stam fara a intretine raporturi sexuale deloc, deloc.
S-a observat, atat la femei, cat si la barbati, ca perioadele lungi de abstinenta sexuala duc la stari accentuate de nervozitate, depresii, scaderea increderii in sine si randament scazut la locul de munca. Cu cat activitatea sexuala se intensifica si devine regulata, cu atat toate aceste simptome incep sa se diminueze pana la disparitie. Asadar, putem sa facem mai putin sex, dar fara sa intretinem raporturi sexuale deloc este imposibil si foarte rau pentru organele noastre sexuale si pentru intreg corpul.