Trandafiri, buchete de flori si aranjamete florale ce transmit mesaje

Una dintre cele mai elegante modalitati de transmitere a unui mesaj unei persoane este constituita de utilizarea limbajului florilor, iar atunci cand se doreste comunicarea prin intermediul unor buchete de flori sau de ce nu, chiar aranjamente floarale, trandafirii sunt cea mai sugestiva maniera de comunicare.

“Regele florilor” asa cum este supranumit trandafirul, nu poate lipsi dintr-un buchet atunci cand cel ce urmeaza sa primeasca darul este o persoana importanta pentru cel ce daruieste buchetul de flori. Trandafirii sunt de asemenea nelipsiti in gradinile celor pasionati de horticultura. Trebuie sa recunoastem ca aceasta floare este considerata pe buna dreptate una dintre cele mai frumoase flori ale lumii si este disponibila in orice culoare cu exceptia negrului, spre deosebire de surata sa la fel de faimoasa, laleaua.

Trandafirii sunt de asemenea considerati a fi flori cu traditie si cu o istorie indelungata, fiind mentionati inca din perioada antichitatii. Exista si nenumarate legende tesute in jurul acestora, cum este cazul celei conform careia marele intelept Confucius detinea in biblioteca sa 600 de carti despre modul de ingrijire a trandafirilor. O alta mentioneaza despre gradinile suspendate ale Semiramidei, una dintre minunile antichitatii, si decorarea sa excesiva cu astfel de flori.

In Mitologia greaca regasim o legenda ce explica prezenta spinilor pe tulpina firului de trandafir. Legenda il face pe Cupidon raspunzator aparitiei spinilor, datorita faptului ca a aruncat din greseala o sageata intr-o tufa de trandafiri.

Simbolistica trandafirilor:

Culoarea trandafirilor nu doar aduce buchetelor de flori sau aranjamentelor florale ce ii contin o frumoasa imagine desprinsa parca dintr-o pictura impresionista, ci poarta de cele mai multe ori si un mesaj. Unele dintre aceste mesaje chiar recunosccute la nivel national precum povestea trandafirului rosu ce este simbolul Angliei. Astfel, in ziua Sfantului George englezii poarta trandafirul rosu ce simbolizeaza spiritul englez. Culoarea rosie a acestei flori reprezinta si binecunoscutul mesaj de iubire atat de popular in ziua Sfantului Valentin, mai exact, Zilei Indragostitililor.

Alaturi de nenumaratele mesaje pe care le pot transmite aceste flori, trandafirii sunt foarte apreciati si din punct de vedere culinar. Daca dragostea trece prin stomac, atunci de ce nu am transforma un buchet de trandafiri in dulceata? Evident, este vorba doar de petalele florii. Alaturi de dulceata de trandafiri, din petale se mai pot prepara si jeleuri, siropuri si serbeturi, toate la fel de dulci precum dragostea pe care o simbolizeaza trandafirul rosu.

Trandafirii roz sunt mesagerul perfect pentru a transmite emotii precum bucuria. De asemenea, ei sunt simbolul feminitatii, rafinamentului si elegantei.

Culoarea alba a atrandafirilor evidentiaza calitati precum puritatea, sinceritatea si inocenta. Aceasta floare este perfecta pentru un tablou de nunta, simbolizand aditional si unitatea.

Trandafirii galbeni au avut semnificatii diferite de-a lungul timpului. Din perioada Evului Mediu si pana in epoca Victoriana au fost asociati cu invidia si tradarea urmand ca semnificatia sa se schimbe radical pana in secolul in care traim. Astazi, ei simbolizeaza prietenia sau sunt o maniera de a spune “multumesc”.

Interesant de stiut este si faptul ca un gram de ulei de trandafir poate fi mai scump decat un gram de aur. Aceasta se datoreaza numarului mare de petale de trandafir necesare in producerea acestui tip de ulei.