Ce sa alegem? Pilote cu puf sintetic sau pilote puf gasca naturale?

Ce poate fi mai bine decat sa venim intr-o zi geroasa de iarna de la locul de munca si, dupa un dus caldut, sa ne bagam repejor sub o pilota pufoasa si calduroasa si sa incepem sa visam de voie. La prima vedere pare simplu sa iei o pilota. Fulgi sa aiba si sa fie pe masura patului si e perfecta. Nu e chiar asa. Avem pe rafturi doua tipuri de pilote: pilote puf gasca si pilote cu puf sintetic, siliconic. Instinctul nostru de cumparatori informati ne va spune imediat sa luam pilota din puf natural, chiar daca e mai scumpa.

Ratiunea ne va spune totusi sa ne gandim si la buzunarul nostru si la sanatate, mai ales daca avem si ceva alergii, si sa luam pilota din sintetic. Ce facem in situatia asta? Pe cine ascultam? Problema sigurantei si igienei e pe primul loc, dar nu prea o putem pune prea sus in criteriile de alegere. De ce? Pentru ca puful din pilote a fost sterilizat ca sa nu provoace alergii, e adevarat, dar pot exista si scapari, deoarece totul e facut de oameni sau masinarii controlate de oameni. Si sinteticul poate provoca alergii mari si iritatii daca persoana respectiva are o anumita predispozitie la anumite substante pe care nu le suporta si pace. Alergicii pot sa aleaga pilotele din sintetic in locul unor pilote puf gasca, intrucat ele se curata mai bine si se pot spala mai des, la temperaturi mari, la care acarienii si bacteriile dispar ca prin minune. Caldura oferita e intr-adevar criteriul rege pentru selectia pilotei perfecte. De preferat sunt aici pilotele cu puf de gasca, un bun izolator si mentinator al temperaturii optime pe timp de iarna. Nu scoatem din joc pilotele din sintetic, pentru ca si ele pot sa asigure confort maxim, dar caldura oferita depinde mult de materialul de umplutura si de fibra. Intretinerea pilotelor din puf gasca este mai greoaie, riscurile mucegairii pufului dupa spalare sunt mari intrucat zvantarea poate fi partiala, durata lor de viata este mai mare decat a celor din sintetic.

Castigatoare la pret sunt celelalte, pilotele din sintetic, mai simplu de gasit si mai usor de folosit fara nicio teama. Per total, invingatoare la puncte pozitive par sa fie cele cu puf de gasca, insa depinde mult de ce preferam si ce alergii avem-clasamentul se poate inversa imediat.