Cum alegem trandafirii pentru gradina

Sa decizi ce trandafiri vrei sa plantezi in gradina poate fi palpitant si intimidant in acelasi timp. Situatia se schimba insa radical atunci cand stii ce cauti. Indiferent ca ii cresti pentru placerea proprie sau pentru vanzare trandafiri, factorii cheie de care trebuie sa tii cont inainte sa ii plantezi sunt fertilitatea solului, gradul de expunere la soare si aspectul general al gradinii.

Culoarea trandafiriilor va influenta intregul decor al curtii sau gradinii tale. Pentru a-ti face o idee mai clara despre cum vrei sa arate aleea ta de trandafiri rasfoieste cataloage sau plimba-te prin parcuri ori gradinile prietenilor.

Pe langa culoare, marimea trandafirilor este un alt aspect la care trebuie sa te gandesti atunci cand alegi tipul de trandafiri. Ia in considerarea inaltimea la care pot ajunge la maturitate. Aceasta variaza foarte mult, de la 35 de cm la trandafirii pitici pana la 2-5 metri daca vorbim despre trandafiri urcatori.

Pentru ca trandafirii tai sa creasca sanatosi si maturi, trebuie sa alegi un soi ajustat la climatul in care locuiesti. De exemplu, daca traiesti intr-o zona unde ninge 4 luni pe an, asigura-te ca trandafirii cumparati fac fata temperaturilor scazute.

Timpul pe care esti dispus sa il acorzi mentenantei trandafirilor este un alt detaliu semnificativ. Traiesti ca sa fii in gradina sau nu esti chiar genul pasionat de horticultură? Exista si cateva soiuri de trandafiri care necesita intretinere ridicata. De exemplu, plantele din categoria trandafiri moderni raman timp indelungat inflorite si au parfum placut, dar sunt greu de intretinut si se imbolnavesc repede.

Daca esti nou intr-ale gradinaritului si vrei sa-ti incerci mana, atunci trandafirii de parc sau de peisaj reprezinta cea mai buna optiune pentru tine fiindca sunt usor de intretinut si au rezistenta la imbolnavire. Pentru gradinile cu arcade sau spaliere, soiurile de trandafiri urcatori si semiurcatori constituie un decor grozav.

Trandafirii pot fi cultivati alaturi de aproape orice alt tip de flori. Cum majoritatea soiurilor de trandafiri infloresc cel mai frumos in plin soare, combina-i cu alte plante iubitoare de lumina. De asemenea, asigura-te ca si tipul de sol indeplineste nevoile ambelor tipuri de plante. Trandafirilor le plac solurile bogate, bine-drenate si fertile. Mai mult, acestia trebuie udati din belsug in timpul lunilor calduroase de vara, iar frunzele trebuie stropite pentru a tine la distanta păianjeni mici.