Lucruri care nu ati crede ca sunt contrafacute

Uleiul de masline extravirgin. Marea majoritate a produselor contrafacute sunt menite sa imite niste bunuri foarte scumpe pe care nu si le poate permite oricine. Cata vreme uleiul de masline este destul de scump, se pare ca merita efortul sa-l inlocuiesti cu un altul mai ieftin de produs.

Exista o piata foarte bine pusa la punct a bunurilor contrafacute, mai ales a uleiului de masline, acesta fiind indoit cu alte uleiuri de slaba calitate. Cam jumatate din cantitatea de ulei de masline extravirgin vanduta in America este contrafacuta. Este foarte greu sa diferentiezi un ulei de masline extravirgin pur si unul diluat, acest lucru putandu-se face doar in spatii controlate, in laboratoare. In 2008, s-a incercat rezolvarea acestei probleme in special in Italia, acolo unde s-au facut arestari si confiscari de ferme unde se producea ulei de masline contrafacut.

De multe ori consumul de ulei de masline contrafacut nu e chiar asa o nenorocire. Insa in 1981, Spania a fost zguduita de o tragedie care a pornit de la ulei de masline contaminat cu anilina, gasita intr-un lubrifiant industrial. Peste 700 de oameni au murit instant dupa ce au consumat produsele, iar alte cateva sute au ramas cu sechele pe toata viata, incluzand paralizia, cedarea organelor, oase deformate, probleme neorologice.