Casatoria cu fantome

In unele parti din lume este permis sa te casatoresti cu cineva care a murit deja, dar si ca doi morti sa fie casatoriti. In China, un burlac care a murit din diverse cauze trebuie sa fie ingropat langa o femeie pentru a nu fi singur pe Lumea Cealalta. Vandalizarea mormintelor a fost observata pentru a pune la punct aceste practici ciudate.

Pretul pentru femei decedate deshumate este intre 16.000 si 20.000 yuan, adica vreo 3.300 de dolari americani. Motivele pentru care apare aceasta casatorie sunt multiple. Un obicei spune ca un frate trebuie sa se casatoreasca dupa fratele mai in varsta. Daca fratele mai mare moare, i se ofera o casatorie fantoma pentru a preveni bantuirea fratelui mai mic de catre fratele sau mai mare dupa mariajul normal. Rudele isi casatoresc mortii, asa ca in unele cazuri avem si casatorie si inmormantare in acelasi timp. Casatoria cu fantome e practicata si in sudul Sudanului, acolo unde, daca un barbat moare fara o pereche, unul dintre fratii sotiei se va marita cu mortul. Orice copil va rezulta din casatorie va insemna ca e al fratelui decedat. O practica similara era in Grecia Antica si se numea Epikleros.

In Japonia, traditia se trage din alte parti. Decedatii sunt casatoriti cu papusi care reprezinta spiritul miresei. Casatoria dureaza 30 de ani, dupa care se poate produce ruptura. Acest obicei bizar a aparut prin anii 1930, cand foarte multi tineri mureau fara a fi casatoriti din cauza razboiului din Manchuria. Un documentar televizat a facut ca aceste practici sa se transmita mai departe din generatie in generatie.