Boli provocate de tehnologia moderna si prea mult exces de zel

Cu mult timp inainte sa apara gadgeturile care ne-au invadat viata, ne trezeam dimineata, citeam un ziar, scriam o scrisorica de amor si ne uitam linistiti pe geamul autobuzului pana la birou. Astazi, ne trezim dimineata, deschidem repede tableta sau smartphoneul, ne uitam cine a mai postat vreun fund sau sutien pe Facebook, trimitem vreo 30 de e-mail-uri sa ii multumit pe toti, dam vreo 20 de like-uri sa nu para ca suntem dusi si plecam spre locul de munca, pe tot drumul stand cu ochii holbati in ecranul telefonului si citind ultimele stiri sau vorbind pe chat cu prietena.

Tinerii, cei mai afectati de acest comportament, nu isi dau seama la ce pericole se expun. De exemplu, scrisul de SMS-uri in disperare si statul cu capul aplecat asupra ecranului si cu mainile la nivelul cotului poate duce la aparitia bolii deja diagnosticate text neck, care se rezolva doar cu interventie chirurgicala si provoaca dureri de gat si de cap insuportabile. Muschii din zona gatului nu sunt obisnuiti cu o miscare brusca si sustinerea aceleiasi pozitii aplecate pentru ore intregi, ajungand sa se contracte sau sa se rupa, mai rau, iar sala de operatie este aproape. Pe de alta parte, sunt si afectiuni grave care nu sunt provocate neaparat de tehnologie. De exemplu, stiati ca daca tot suflati nasul cat puteti sa scoateti toata mizeria lasata de raceala sau stranutati puternic va puteti fractura craniul? Sau ca un simplu suflat al nasului va poate omori pentru ca inima nu face fata presiunii? Nu e nimic ireal, i s-a intamplat unei tinere de 20 de ani care a facut exces de zel si a suflat nasul pana a determinat mutarea volumului de aer acumulat in zona creierului in torace, prin fracturarea craniului, evident.

Tot de la suflatul nasului cu putere se pot umfla si pleoapele, se pot fisura vase de sange sau muschiul inimii. Chiar si intinderea cearsafului dimineata, cand faceti patul, va poate lasa fara o mana, mai ales din cauza miscarilor repetetate ale incheieturii cand aranjam partea care cade pe latul patului-se formeaza cheaguri de sange iar mana nu mai e alimentata corect cu sange. Si daca tot vorbeam de exces de zel, si muscaturile pasionale din timpul unei partide bune de sex pot afecta foarte grav si muschii si venele din zona gatului, ducand la paralizie. In sfarsit, cea mai grava forma a acestor afectiuni mai ciudate este amnezia post-coitala. Nu, nu radeti, nu e nimic funny aici. Daca orgasmul partenerilor si efortul facut pana a ajunge la orgasm puternic e foarte mare, atunci pentru cateva minute, poate ore, memoria este complet stearsa.

A fost un caz al unei femei care a facut sex pana aproape de epuizare si si-a recapatat memoria dupa… sase ore! De vina e oxigenul de la nivel cerebral care nu mai e in cantitati normale din cauza tensiunii arteriale marite si apoi prea mici, dupa finalizarea actului sexual cu un orgasm intens.