Uita de cele mai dureroase amintiri cu un ingredient minune: turmeric

In bucataria japoneza si in cea romaneasca, orezul e de baza. Un pilaf bun, sarmale, orez cu legume sau oricare alte combinatii pot face deliciul unei mese copioase. Cand e vorba de orez, condimentul foarte popular care da o savoare deosebita este curry. Un amestec interesant de arome si condimente, curry are printre altele si turmeric, care contine curcumina.

La ce e buna curcumina? Ea fixeaza in memorie teama, dar sterge amintirile negative din trecutul indepartat al vietii unei persoane. In niste experimente ciudate, cercetatorii au fortat soarecii sa fie speriati cand aud zgomote, crezandu-se ca asa reactioneaza cand e frig. La testare, cand hranirea lor se facea cu mancarea de zi cu zi pentru rozatoare, soarecii se speriau de moarte de sunetele auzite. Spre deosebire de ei, colegii care mancau si turmeric nu aveau nici un fel de reactie, semn ca amintirile negative disparusera subit. Rezultatele fascinante pot aduce in prim plan noi metode de tratament pentru bolnavii psihic si cei care sufera de stres postraumatic, mai ales soldatii veniti de pe frontul de razboi. Amintirile au un proces de formare foarte simplu, fiind la inceput niste legaturi neuronale foarte usor de distrus, dar care se consolideaza pe masura ce trece timpul. Faptul ca aceasta substanta din turmeric, curcumina, are si efecte antiinflamatorii, poate fi un raspuns al stergerii eficiente a amintirilor negative. Pana la descoperirea substantei, cercetatorii nu au reusit sa stearga nicio amintire negativa…

De la o inflamatie pot aparea boli precum Alzheimer, depresia sau anxietatea. Curcumina e foarte buna si pentru intreg organismul, prevenind bolile cardiovasculare, e un puternic antioxidant, antidepresiv, previne artrita.