Formularul A1 pentru independenti

Formularul A1 care reglementeaza detasarea angajatilor dintr-un stat membru al Uniunii Europene - in speta, Romania – este valabil si poate fi solicitat nu numai de catre angajatori pentru angajatii lor, ci si pentru persoane care desfasoara activitati independente. Este cazul persoanelor fizice autorizate – P.F.A – care pot solicita un formular A1 2014 daca doresc sa isi mute activitatea pentru o perioada determinata intr-o alta tara membra a Uniunii Europene. Cu ajutorul acestui formular oricine desfasoara o activitate independenta pe teritoriul Romaniei in mod legal si platind impozite si taxe catre stat poate desfasura aceeasi activitate si intr-un alt stat european, fara sa aiba nevoie de un permis de munca in tara respectiva si fara sa aiba nevoie sa isi echivaleze sau sa ii fie recunoscute calificarile profesionale. Practic, formularul ii permite sa ramana asigurat in tara de origine, platind in continuare impozite aici.

Pentru obtinerea formularului A1 lucratorii independenti isi pot obtine singuri actele necesare, desi legislatia se poate dovedi a avea suficiente capcane cat sa puna probleme unor necunoscatori in domeniu, sau se pot adresa unei echipe de specialisti in probleme legate de detasare intr-o alta tara, asa cum este XBT Trading, accesibili la http://www.xbt.ro. O astfel de echipa poate oferi si consultanta in domeniu dar si intermediere in vederea obtinerii documentatiei necesare. Pe de alta parte, o echipa de specialisti poate oferi informatii importante cu privire la anumite restrictii in unele sectoare de activitate din anumite tari europene, sau cu privire la eventuale declaratii de care va fi nevoie pentru exercitarea anumitor activitati sau profesii in unele tari, in functie de legislatia in vigoare in respectivele tari. Sunt amanunte importante care pe un necunoscator in domeniu il pot costa timp, energie si bani in plus.

Odata obtinut formularul A1, acesta scuteste un lucrator independent din Romania sa intre sub incidenta legii pentru nerespectarea legislatiei in vigoare in ceea ce priveste munca in tara in care urmeaza sa lucreze.