Cercetarea militara, siguranta nationala si geniile Romaniei

Recentele actiuni ale Rusiei în Crimea şi Ucraina au readus în atenţia opiniei publice problematica securităţii naţionale şi globale. Deşi acţiunea din Crimea părea de neconceput pentru secolul 21, s-a dovedit că securitatea naţională a unui stat depinde de sistemul de alianţe militare la care acesta are apartenenţă şi nu în ultimul rând de capacitatea militară proprie de care dispune.

Nu este de neglijat sistemul politico-economic şi climatul de stabilitate al statului respectiv, încrederea populaţiei într-un mecanism de justiţie corect şi eficient, capabil să răspundă eficient provocărilor, siguranţa socială a cetăţenilor.

Cercetarea militară proprie a unui stat, tehnologiile generate de această activitate pot  constitui forţa capabilă să surprindă un adversar în cazul unui conflict. În acest sens, pe lângă instituţiile implicate statutar în activitatea de cercetare-dezvoltare s-ar impune o mai bună colaborare şi un interes mai mare al acestora cu entităţile din afara sistemului, companii private care au activitate de cercetare în domenii conexe cercetării din industria militară şi nu în ultimul rând acordarea unei mai mari atenţii cercetărilor particulare desfăşurate de persoane fizice, specialişti sau entuziaşti pasionaţi de ştiinţă şi tehnologie....

Sursa: