Dezastre socante si puerile

Evenimentul straniu din Tunguska. In iunie 1908, o explozie uriasa a aparut in apropierea Raului Podkamennaya Tunguska sau cunoscut sub numele de Krasnoyarsk Krai al Rusiei. Explozia a fost provocata mai degraba de o cometa sau un meteorit care s-a fragmentat. Desi corpul ceresc arsese inainte de a lovi suprafata, evenimentul este considerat unul de impact. Energia eliberata la impact s-a estimat ca a fost asemanatoare cu cea provocata de explozia a 10-20 de megatone de TNT, de 1000 de ori mai puternica decat bomba de la Hiroshima sau decat Castle Bravo, cea mai puternica bomba nucleara detonata vreodata de americani. Explozia a daramat 80.000 de pomi pe o raza de 2.150 de kilometri patrati. Proportiile dezastrului sunt vizibile si astazi daca ne uitam pe niste imagini din satelit surprinse in zona.  

Exploziile in lant din Texas City. In aprilie 1947, un cargobot frantuzesc a acostat in Texas City cu 1.400 de tone de nitrat de amoniu sub forma de ingrasamant. Noaptea, un foc nesupravegheat a aprins incarcatura iar fumul a cuprins o buna parte din oras. Toti oamenii care au incercat sa scoata vasul in larg au murit dupa ce un incendiu puternic a cuprins intreg vasul. Aflata in apropiere, plantatia „chimica” Monsanto a explodat, ucigand sute de muncitori si spectatori care au supravietuit exploziei primare. Apoi focul s-a extins si catre niste rezervoare cu butan care abia daca au rezistat sa nu explodeze. Dupa miezul noptii, alt cargobot cu nitrati a explodat si totul s-a reluat. 500 de oameni au murit si 1.000 au fost grav raniti.  

Otravirea in masa din Basra. In septembrie 1971 o incarcatura constand in 90.000 de tone cubice de samanta de cereale a ajuns in Irak, Basra. Orzul american si graul mexican, tratate chimic cu substante chimice pentru a nu putrezi, au fost depozitate in cutii pe care scria in engleza si spaniola cat de periculoase sunt pentru sanatatea umana. Pana sa apuce sa le dea fermierilor, sacii plini cu grane tratate au fost furati si vanduti ca mancare populatiei care abia avea ce manca. Guvernul irakian a musamalizat imediat totul si abia dupa doi ani un jurnalist american a descoperit 6.530 cazuri de otravire cu mercur din cauza granelor tratate. Oficialitatile au recunoscut doar 459 de morti, insa numarul deceselor a depasit lejer 6.000 si 100.000 ramanand cu sechele permanente precum orbirea, surzirea si leziuni la nivel cerebral.

Nebunia elefantilor din Padurea Chandka. In primavara lui 1972, Padurea Chandka din India-suferind de asemenea de pe urma secetei prelungite-a fost lovita de un val de caldura insuportabil. Elefantii care nu aveau problema cu temperatura, au innebunit de caldura si din cauza lipsei apei iar locuitorilor le era frica sa mai iasa din case de teama ca vor fi atacati. Peste vara situatia a devenit si mai rea. Pe 10 iulie, elefantii au dat buzna peste cinci asezari omenesti, devastand tot in cale si omorand 24 de oameni. Iata ca elefantii nu sunt intotdeauna asa de simpatici si cuminti sa ne lase sa urcam pe spatele lor sau sa se joace cu noi cu trompa lor cea mare sau sa ne puna curajul la incercare jucandu-se cu picioarele gigantice deasupra noastra…