5 destinatii turistice interzise femeilor

In contextul unei globalizari puternice si a unui grad superior de civilizare, statutul femeii s-a schimbat de la cel de "obiect" la cel de "egal al barbatului". Cel putin ca ideologie, ca ideal al unei lumi utopice, fiindca in fapt, femeile se lovesc zilnic de zidurile discriminarii de gen in toate domeniile de activitate.

Iar turismul nu face exceptie, astfel ca exista destinatii turistice in care femeile nu au acces, fie din motive religioase, fie din cauza traditiilor locale.

1. Muntele Athos, Grecia

Reper al credinciosilor ortodocsi, muntele Athos este numit si "Muntele Sfant", fiind populat de calugari ce locuiesc in lacase de cult ridicate pe stanci. Regiunea are autonomie proprie, iar accesul femeilor este strict interzis in zona, asa cum prevede avatonul (trad. "neumblat"). Aceasta lege a permis calugarilor de pe muntelui Athos sa ramana in sihastrie, concentrandu-se asupra religiei. Barbatii au nevoie de un permis special pentru a intra in aceasta zona.

2. Arabia Saudita

Lumea araba pastreaza traditiile si ramane o cultura greu de inteles pentru accidentali. In Arabia Saudita femeile nu au voie sa ia decizii pe cont propriu, ci doar la indemnul unui barbat. Accesul turistelor in aceasta tara este interzis, ele avand permisiunea de a intra in Arabia doar daca sunt insotite de un barbat care le este ruda.

3. Muntele Omine, Japonia

Si Japonia are un loc sacru interzis femeilor, asemanator Muntelui Athos din Grecia. Loc de pelerinaj sfant, catre Templul Ominesanji, muntele Omine isi intampina vizitatorii cu un clar mesaj discriminator la adresa femeilor: "Accesul femeilor interzis. Regulile Sfântului Munte Ominesan interzic accesul femeilor dincolo de această poartă, potrivit tradiţiilor religioase. Templul Ominesanji". Clar si concis.

4. Templul Haji Ali Dargah, India

Tot din ratiuni religioase a fost interzis accesul femeilor catre templul Haji Ali Dargah din Mumbai, in anul 2012. Conducerea templului afirma ca Legea Sharia prevede ca vizitarea mormintelor de catre femei contravine principiilor islamice, fapt pentru care locul de odihna vesnica al sfantului Pir Haji Ali Shah Bukhari va fi vizitat doar de catre barbati de acum inainte. (dargah = mormant)

5. Manastirea Frasinei, Romania

Si tara noastra intra in topul natiunilor care au interzis accesul femeilor in anumite locuri. Ca si in celelalte cazuri, este vorba despre motive religioase. Manastirea Frasinei, din comuna Muereasca (!), a fost vizitata de catre Sf. Parinte Calinic in secolul XIX,  care a lasat locuitorilor manastirii trei reguli de la care acestia nu se abat nici in prezent: mancarea carnii de porc este interzisa, accesul femeilor este interzis, iar slujba de la miezul noptii dureaza pana a doua zi dimineata. Manastirea Frasinei este singurul loc din Romania in care femeile nu au acces.

6. Complexul acvatic Galaxy, Germania
Singurul loc din lista in care accesul femeilor a fost interzis din motive de securitate, ci nu din motive religioase. De fapt, conducerea parcului a interzis accesul femeilor doar la toboganul "E-Treme", dupa ce sase femei s-au ranit in zona genitala in timp ce se distrau in acest loc. In prezent, se fac eforturi pentru modificarea toboganului, astfel incat sa poata fi folosit si de catre femei.