Putini stiu ca fratii Manaki au fost fotografi romani. Grecii, turcii, albanezii ii revendica, spunand ca aceste nume le apartin, cu toate ca acestia au declarat in numeroase randuri ca sunt romani (aromani).
Printre primii fotografi si cineasti romani s-au numarat si fratii Ienache si Milton Manaki. Cei doi realizeaza fotografii, incepand cu anul 1898, in Ienina (Epir), localitate in care vor deschide mai tarziu un renumit „Studio de arta si fotografie”. Cativa ani mai tarziu, devin cunoscuti si ca autori de carti postale ilustrate, iar unele dintre acestea vor fi reproduse prin gravare in ziarul „Universul” sau „Junimea literara”.
Fratii Manaki sunt numiti in anul 1906 fotografi oficiali ai Curtii Regale romane, iar incepand cu 1911 si ai Curtii Otomane. Regele Carol I ii ofera lui Ienache Manaki o bursa cu ajutorul careia acesta calatoreste in mai multe tari din lume si cumpara o camera de filmat (de la firma Charles Urban & Co., Londra, cu numarul 300). Milton si Ienache Manaki sunt considerati pionierii filmului balcanic si cei mai valorosi autori de fotografii, fiind revendicati de Grecia, Turcia, Albania si Macedonia, desi au declarat, in mai multe imprejurari, ca sunt romani – aromani, (Petcu, Marian, Istoria Jurnalismului si a Publicitatii in Romania, Polirom, 2007).
Cei doi trebuie integrati cum se cuvine in istoria cinematografiei si a fotojurnalismului romanesc. Tot lor le datoram si primul reportaj cinematografic din Balcani, realizat in anul 1911, cu ocazia vizitei penultimului sultan al Turciei, Mehmed Reshad al V-lea, la Salonic si Bitolia.