Masajul – a little piece of heaven (part 2)

Nu trebuie sa incerc sa conving cititorul ca masajul este bun. Asta o stie oricine si cam oricine ravneste dupa un masaj ca la carte, rupt din rai. Acum nu prea mai e privit ca metoda de vindecare, cat pur si simplu rasfat si relaxare, dar in antichitate era unul din principalele mijloace de domolire a durerii. Hipocrate, parintele medicinii, spunea: ” Medicul trebuie sa aiba experienta in multe privinte, dar fara doar si poate in privinta masajului…Caci masajul poate intari o incheietura care este prea slabita si poate slabi o incheietura care este prea intepenita.”

In afara de masajul propriu zis ar mai fi doua terapii tactile – shiatsu si reflexoterapia (despre care voi scrie in viitorul apropiat). Toate trei pun in valoare sistemul regenerativ al organismului.

Un masaj reusit presupune pregatirea decorului si alegerea uleiurilor potrivite, dar nu numai: esentiale pentru o terapie de succes sunt starea psihica si atitudinea fata de partener.O camera calduroasa, cu muzica relaxanta, o lumina blanda si poate chiar si betisoare parfumate – acesta este decorul in care vreti sa lucrati pentru ca partenerul/partenera sa se simta cat mai bine. Cat despre mesele de masaj, ele se gasesc in comert. Sunt usorare, din aluminiu, pliabile si portabile.

Masajul holistic trateaza individul ca pe un intreg, in loc sa se concentreze asupra afectiunilor fizice, iar miscarile sale sunt in general mai lente. Un masaj ca la carte afecteaza beneficiarul la toate nivelurile. Astfel, se relaxeaza si tonifica muschii, se amelioreaza fluxul venos al sangelui, se calmeaza sistemul nervos, se stimuleaza fluxul limfatic si se intindea tesutul conjunctiv al articulatiilor. La nivel psihic, nu numai ca sunt indepartate stresul si anxietatea, dar ajuta si sa deveniti mai constienti de corpul vostru ca intreg.

Nu este nevoie sa cumparati uleiuri din comert speciale pentru masaj; pot fi folosite si uleiul de floarea soarelui, de masline sau seminte de strugure. Mai puteti folosi uleiuri esentiale, care au continut de hormoni vegetali si sunt aplicate in scop terapeutic (ulei de levantica, musetel sau santal). Uleiul se poate incalzi in prealabil, punand recipientul intr-un vas cu apa fierbinte.

Miscarile fundamentale

Cele patru tipuri principale de miscare sunt: glisare (efleuraj), profunzime medie (petrisaj), tesut profund (frecare) si percutie.

Efleurajul presupune miscari blande, de alunecare, efectuate de obicei la inceputul si sfarsitul masajului. Nu patrund in adancime. Manevra ampla este o miscare larga, fluenta si linistitoare. este folosita pe toate partile corpului pentru a aplica uleiul. Miscandu-se in cercuri mari, mainile descriu niste sfere. Manevra numita feathering este o mangaiere scurta si delicata cu varfurile degetelor care atinge usor suprafata pielii. Manevra circulara ampla presupune miscarea mainilor in cercuri destul de ample de-a lungul corpului, suprapunand cercurile pentru a forma un model spiralat continuu.

Petrisajul are loc dupa miscarile de glisare, cand veti incepe sa lucrati asupra masei musculare. Se folosesc manevre de framantare, de tragere si rasucire. Mainile trebuie sa execute miscari identice intr-un ritm continuu si alternant, relaxand muschii.  In cadrul framantarii,carnea este stransa cu palmele, in mod alternativ – o mana isi inceteaza prinderea in timp ce a doua prinde carnea. Leganati-va usor de pe o mana pe cealalta, ca si cum ati framanta un aluat. Manevra este utila pentru intinderea si relaxarea zonelor musculoase moi, cum ar fi fesele si coapsele. Tragerea este o miscare de ridicare ferma folosita pe partile laterale ale bustului si membrelor. Asezati o mana pe partea indepartata a partenerului, cu varful degetelor atingand masa si tineti cealalta mana in apropierea eu. Trageti in sus alternativ cu cele doua maini – de fiecare data o mana se suprapune cu zona unde a fost cealalta mana. La rasucire, mainile se misca una spre cealalta, pornind din parti opuse, astfel carnea este mai intai adunata, apoi intinsa intre ele.

Data viitoare voi vorbi despre despre celelalte doua tipuri de miscare. :)