Beti apa, ca nu ruginiti

O sa trec peste introducerea clasica: “oameni nu pot supravietui decat 3 zile fara apa; circa 60 % din masa corporala este formata din apa” and so on. La ce e buna apa? Digestie, eliminarea reziduurilor, lubrifierea incheieturilor si ochilor, reglarea temperaturii. Cam peste tot o sa auzim ca trebuie sa bem 2 litri de apa pe zi, cel putin. Aici parerile sunt impartite. Unii nutritionisti spun ca e doar un mit urban si ca trebuie sa bem atunci cand simtim nevoia. Eu sunt de acord, dar problema e ca de multe ori oamenii confunda setea cu foamea (yes, it really happens) si atunci mananca in loc sa bea apa. Majoritatea oamenilor nu beau destula apa, asta se stie. 
Circa o treime din consumul zilnic de lichide al unui adult este furnizat de hrana, nu de lichide baute (in mod special fructe si legume). Lactatele dau cam 10% din necesarul zilnic, din paine si cereale luam cam 8 %, din carne, peste, oua si leguminoase – 2% si din fructe si legume 18%. 

O persoana sanatoasa nu retine apa bauta in exces si nu elimina mai multe toxine din organism, ci doar urina mai diluata. Pentru cineva care sufera de litiaza renala, sau alte afectiuni ale rinichiului, evident se recomanda mai multe lichide pentru eliminarea nisipului si functionarea normala a rinichiului. In ceea ce priveste consumul apei in timpul mesei, parerile sunt iarasi impartite. Multi nutritionisti spun ca apa trece f repede prin stomacul gol, deci ar fi mai eficient sa beti apa in timpul mesei – va tine stomacul plin mai mult timp. Apa plata sau apa minerala? Nu conteaza. 
Diferenta dintre apa plata si apa minerala este data de continutul de dioxid de carbon si nu are relevanta asupra aportului caloric sau nutritiv. Atata doar, ca apa minerala baloneaza.