Aparatele ortodontice intre estetica si medicina

Tratamentele ortodontice nu sunt simple, nu sunt nici ieftine, dar in mod cert sunt absolut necesare, indiferent de varsta. Pe de alta parte tratamentele de acest tip sunt si invaluite intr-un fel de mister, cu multe dezinformari si idei preconcepute, pentru ca nu toata umea stie ce anume inseamna ortodontie si de ce avem nevoie de astfel de procedee. Ortodontia este acea ramura a stomatologiei care are grija ca dintii nostri sa fie cat mai drepti, astfel incat sa avem o muscatura perfecta, iar astfel tesuturile din cadrul aparatului dento-maxilar sa se mentina sanatoase cat mai mult timp.

Ortodontia reuseste sa obtina indreptarea dintilor si obtinerea muscaturii ideale prin montarea aparatelor dentare, o procedura care se poate face la orice varsta si care previne riscuri importante pentru sanatatea gurii si chiar a intregului organism. Aparatele dentare nu asigura doar partea estetica, indreptand dintii strambi – atat la copii cat si la adulti – ci merge mai departe de atat, pentru ca muscatura (felul in care dintii de sus si cei de jos se intalnesc de cate ori inchidem si deschidem gura) ne ajuta sa vorbim corect, sa mestecam bine si ne fereste de dureri de cap din cauze temporo-mandibulare. Aparatele dentare sunt fixe sau mobile, in functie de recomandarea medicului. Aparatele fixe pot fi metalice (mai ieftine decat alte tipuri de aparate si avand avantajul ca sunt foarte rezistente), ceramice (nu la fel de deranjante vizual ca prima varianta, pentru ca bracketurile si arcul sunt de culoare alba sau crem), safir (foarte putin vizibil si cu rezultate de precizie).

Exista si aparate fixe linguale, care se monteaza in spatele dintilor si astfel sunt invizibile din exterior si aparate linguale partiale care se monteaza doar pe cei sase dinti din fata, pe arcada superioara si pe cea inferioara si rezolva probleme ortodontice minore. Aparatele mobile necesita purtare cateva ore pe zi, uneori si noaptea si sunt in general invizibile, lipsesc braketurile si arcurile si sunt mai usor de intretinut si de igienizat.