Te consideri fidel? Degetul aratator te-ar putea da de gol

O relatie se bazeaza pe respect si incredere reciproca. Daca aceste doua coordonate nu exista, atunci cuplul incepe sa aiba probleme si ajunge la divort. Fidelitatea sotilor este esentiala atunci cand se doreste o casnicie de lunga durata, mai ales daca unul dintre parteneri a avut in trecut si escapade cu alti parteneri. Chiar daca sotia sau sotul iti spun in fata ca nu te-au inselat, adevarul poate afi aflat foarte usor doar daca se compara lungimea degetului aratator si al celui inelar.

Pare greu de crezut ca poti ghici daca un sot sau o sotie vor insela doar daca te uiti la niste degete, insa stiinta a demonstrat ca e posibil. Expunerea indelungata la testosteron in timpul vietii intrauterine determina o garantie a unei vieti in care rezistenta la fidelitate va fi una destul de scazuta. Acelasi nivel de testosteron la care este supus micutul in burtica mamei este raspunzator si de cat de lungi sunt degetul inelar si cel aratator. Totusi, nu numai testosteronul intervine in determinarea lungimii degetelor, ci si estrogenul, hormonul feminin. Cei doi hormoni sunt raspunzatori de lungimea degetului aratator-cei feminini, si de cea a degetului inelar, cei masculini. Barbatii ar fi mai predispusi spre a insela decat femeile, procentul celor care vor ajunge sa fie in pat cu alta fiind cu 10% mai mare decat cel al celor care vor face toate treburile doar in pat cu nevasta. Ideea este ca de mult se vehiculeaza o teorie potrivit careia omul este undeva la mijlocul distantei dintre monogamie si poligamie. Odata intelese aceste lucruri trebuie sa fim constienti ca totul se reduce la statistica, iar toate transformarile care au loc in viata intrauterina de afecteaza prea putin dupa ce ne nastem.

Fidelitatea depinde si de cultura, de modul in care suntem educati, de grupurile sociale carora le apartinem, de educatia sexuala primita, de modelele pe care le avem in viata s.a.m.d.