Prietenul cel mai bun al omului are un rival puternic: cainele Spot

Vremurile cand patrupedul tau preferat de abia mai se putea tine dupa tine si scotea limba de-un cot de oboseala s-au cam dus. Desi dragalase, animalele de companie, cainii, au si anumite limite care nu le permit sa se desfasoare in voie si le impun sa mai ia si pauze sau sa se arunce la pamant cu limbile scoase si cu ochii dusi in fundul capului.

O companie care produce fel de fel de echipamente si gadgeturi pentru Google a inventat cainele-robot Spot care poate alerga foarte rapid, tine ritmul cu stapanul care face jogging si e foarte vioi, jucaus. Mai greu decat un caine, Spot are vreo 72 de kilograme dar e foarte mobil si alearga foarte rapid, miscarile fiind exact ca ale unui caine, actionarea partilor mobile facandu-se prin intermediul motoarelor electrice si pistoanelor hidraulice. Ca sursa de energie exista o baterie complexa, gen acumulator. Pe langa alergare, cainele Spot poate sa se catare oriunde si sa isi gaseasca rapid echilibrul indiferent cat de abrupta este zona pe care o are de escaladat. Pentru ca stabilitatea e cheia acestui caine-robot, tehnicienii care l-au proiectat au avut grija sa nu poata fi daramat niciodata. Structura sa robusta il face sa poata ajunge in orice locuri inguste si chiar sa salveze vieti fara a risca sa se strice sau sa sufere avarii.

Cand sunt urgente, se pot transporta obiecte si poate suplini dronele atunci cand ele nu au cum sa intervina acolo unde este nevoie. Pe viitor, astfel de caini ar putea inlocui animalele de companie, care, din pacate, mai si mor, si ar putea oferi intregii familiei siguranta, un animal cu care toata lumea se poate juca, un sistem de supraveghere performant si foarte multe variante de ghidaj sau intretinere a locurilor greu accesibile.