In spatiu, printre randuri…

Pentru cine vrea sa aiba propriul lui costum de cosmonaut, sa stiti ca nu e asa de scump. E doar 12 milioane de dolari si vine la pachet cu toate accesoriile necesare. Odata ajunsi in spatiu, tineti cont ca, daca vi se face dor de prietena, de parinti, de pisicuta si va vine sa plangeti, nu puteti, oricat de mult ati simti nevoia. Din cauza gravitatiei, lacrimile nu vor putea „iesi” din coltul ochilor dvs. Potrivit astronautilor, spatiul nu este nicidecum placut… mirosului. Miroase a friptura arsa, a metal incins si afumatura. Poate de la bomba cu hidrogen detonata in spatiu in 1962, de 100 de ori mai puternica decat cea lansata la Hiroshima…

Si daca tot te afli la bordul unei statii orbitale sau navete spatiale, ai sa observi 15 rasarituri si 15 apusuri in fiecare zi, nu numai cate unul din fiecare, asa cum o faci pe Terra. Cool, nu? Statia Spatiala Internationala este cel mai scump obiect aflat in afara Terrei contruit vreodata de om-a costa nu mai putin de 15 miliarde de dolari. Este cat o casa cu cinci camere si dormitoare mari, „calatorind” cu 17.500 kilometri pe ora. In spatiu poate vei da si de mostra din marul lui Isaac Newton care a fost trimisa in spatiu ca sa „sfideze gravitatia”.

In 1977, oamenii de stiinta de pe Terra care se ocupa de fenomene cosmice neobisnuite au asistat socati la un fapt ireal: timp de 72 de secunde un semnal ciudat care venea de undeva din adancurile cosmosului i-a bulversat pe cercetatori, nici pana in ziua de azi nestiindu-se exact provenienta lui… Si inca ceva: multi astronauti devin cu pana la 5 cm mai inalti in spatiu, insa pierd acesti centimetri odata ajunsi pe Terra. De ce? Coloana vertebrala se „compreseaza” si isi da drumul, fapt care genereaza un plus de 5 cm la inaltimea omului-este exemplul perfect al felului cum microgravitatea poate afecta corpul uman.
In spatiu te poti relaxa in voie pentru ca este… liniste. Undele sonore au nevoie de un mediu de propagare, dar cum in spatiu nu exista atmosfera, sunetul nu exita. Doar undele radio pot calatori prin spatiu. Linistea asta au auzit-o si astronautii din misiunile Apollo pe Luna, ai caror pasi vor ramane pe Luna cel putin 100 de milioane de ani-nefiind atmosfera, vant sau apa, eroziunea nu exista, asadar urmele raman neatinse.