Cum ne ingradim singuri libertatea

Obisnuim sa credem ca secolul XXI este unul in care democratia, capitalismul si libertatea sunt cuvintele definitorii ale acestei perioade. La nivel generic, poate chiar asa si este. In profunzime, din punctul meu de vedere, lucrurile stau cu totul altfel.

Nu pot sa ma refer la alte state, decat Romania, pentru ca nu cunosc indeajuns de bine alte locuri. Stiu mai multe lucruri despre situatia din Romania pentru ca 90% din viata mi-am petrecut-o aici.

Recent am aflat ca in loc sa ne bucuram de libertatea pe care sistemul democratic ne-a oferit-o, noi ne ingropam in fel de fel de dependente care ne taie aripile si ne ingradesc libertatea.

Un exemplu de astfel de dependenta pe care ne-o provocam singuri, constienti sau nu, este legata de Facebook. Am vazut multe filmulete, imagini si alte asemenea materiale mediatice care ne arata in mod clar cat de afectati suntem de ceea ce se petrece in mediul virtual, astfel incat de multe ori uitam ca avem si o viata in offline care trebuie traita. Ne intereseaza foarte mult cati oameni ne apreciaza fotografiile, asteptam cu sufletul la gura comentariile pozitive si ne ascundem sub masca unei modestii, modestie falsa pana in maduva oaselor.

Sa lasam deoparte retelele de socializare. Poate ca suntem absorbiti de mediul online pentru ca este relativ nou, vrem sa fim in pas cu inovatiile stiintifice si astfel ne permitem o scapare.

Consumerismul este o alta categorie de dependenta demarata de societatea democratica. Se stie ca se produc bunuri mai multe decat este cererea de piata. In fiecare zi suntem vrajiti de spoturi publicitare incantatoare, de ambalaje magice si de trucuri de marketing care ne iau mintile. Cumparam, cumparam si cumparam! Cumparam mult mai mult decat avem nevoie. Suntem nefericim in mod constant daca nu avem posibilitati sa cumparam ceea ce sufletul nostru doreste. Subliniez cuvantul cheie “doreste” pentru ca in realitate de 90% din lucrurile pe care le cumparam nu avem nevoie reala de ele. Daca ne-am asigurat nevoile fiziologice (hrana, imbracaminte, locuinta), plus alte cateva rasfaturi, atunci de alte lucruri cu care este inundata si infundata piata nu avem nevoie.

Standardele feminine imposibile la care sunt supuse femeile in ziua de azi ne fac pe noi, femeile, sa fim aproape tot timpul nemultumite de felul cum aratam. La fel este si pentru barbati. Ei sunt tot timpul considerati a fi cei nevoiti sa sustina financiar familia si trebuie tot timpul sa fie “stalpii de sustinere” ai unei case. Asta nu este usor deloc! Daca nu suntem niciodata multumiti niciodata de conditia noastra, fizica sau materiala, inseamna ca nu suntem total liberi. Liberi am fi daca am reusi sa evadam din aceste standarde foarte rigide.

Dar traim intr-o societate unde pentru a putea fi acceptati trebuie sa ne supunem regulilor ei. Suntem oameni si suntem fiinte care au nevoie de prezenta altor persoane si ne este frica de singuratate.

Nu cred ca exista un final pentru textul acesta. Nu sunt solutii pentru ca pentru fiecare dintre noi libertatea inseamna altceva. Nu cred nici in faptul ca daca ne dorim suficient de mult un lucru, atunci il vom avea. Uneori este imposibil si trebuie sa fim realisti.

Liberi sau nu, important este sa adunam cat mai multe experiente de care sa fim mandri spre finalul vietii. Stiti vorba aceea? “Fii omul pe care ai vrea sa il intalnesti”.