Haine si oameni

O vorba veche spune ca haina il face pe om, lucru valabil si in zilele noastre cand oamenii au facut un adevarat cult din a se imbraca frumos, preferind adesea sa nu manance decat sa renunte la haine. Exemplu a fost dat de femei, care au imprimat stralucire acestei arte, denumita, mai nou, moda, transformind-o, de-a lungul timpului, intr-o formidabila industrie.

De la vestimentatia greoaie si nefunctionala a secolelor trecute, s-a trecut la vestimentatie voluptoasa, triviala chiar, lejera, adesea prea lejera, conceputa nu atit ca sa ascunda corpul uman, cit, mai ales, sa-l expuna sau sa-l puna in evidenta. Daca inainte un barbat intimpina mari probleme ca sa dezbrace o femeie, trebuind uneori sa foloseasca cutitul, astazi lucrurile stau taman pe dos.

Stilizate la extrem, confectionate din materiale usoare, ca fulgul de nea, sau croite din fisii, precum chilotii tanga, misiunea barbatului modern a devenit o formalalitate. Intoarcerea fiintei umane la conditia ei primordiala, biblica, tinzind catre eliminarea straielor, este un vis ancestral si vorbeste despre decadenta ireversibila la care a ajuns socetatea omeneasca.