Marile plusuri ale micilor leduri

Doua dintre cele mai mari avantaje ale unor becuri cu led care sunt in prezent la mare cautare si utilizate mai ales cele spot led sunt: lumina de intensitate variabila - se obtine inchizant si deschizand LED-ul cu frecvente diferitecat si faptul ca nu contin mercur – un avantaj daca le raportam la neoane.

Timp de multi ani led-ile au fost disponibile doar in culorile galben, portocaliu, infra-rosu, rosu si verde. In anii 90′ au fost descoperite LED-urile albastru, cyan si violet. Pana la folosirea becurilor LED pentru iluminarea locuintelor au mai trecut cativa ani, timp in care a fost descoperit LED-ul alb. Specialistii spun despre becurile cu led economice ca ele folosesc diode emitatoare de lumina in locul filamentelor si gazelor rare folosite de becurile clasice. Iluminarea cu LED-uri dateaza din anii 60′, cand LED-urile au luat locul progresiv indicatoarelor de pe dispozitivele electronice. Motivul a constat in puterea consumata redusa si durata de viata foarte mare (practic LED-urile nu trebuie inlocuite). In cazul in care va gandeati la o comparatie intre becurile clasice si cele cu led, mai ales acolo unde este vorba despre principiul de functionare, iata care este diferenta: becul creeaza lumina prin intermediul unui filament. Atunci cand se aplica curent electric, filamentul devine incandescent, generand caldura si producand lumina. Ledul creeaza lumina printr-un proces rece, cand se aplica curent electric semiconductorilor (de obicei galiu, arsen sau fosfor) acestia sunt stimulati de miscarea electronilor, generand astfel fotoni care sunt perceputi de ochiul uman sub forma de lumina. In cazul becurilor cu filament, aproximativ 95% din curentul electric consumat se pierde sub forma de caldura.

Spre depsebire de bec, LED-ul transforma aproape toata energia in lumina. Prin urmare datorita principiului de functionare diferit (care nu implica incalzirea unui filament fabricat dintr-un conductor electric), led-urile consuma o cantitate mult mai mica de curent electric motiv pentru care in prezent sunt foarte populare.