Mancarea organica este mai sanatoasa?…

Cerealele si produsele organice contin mai multi antioxidanti protectivi, mai putine pesticide si mai putin cadmiu, un metal care se gaseste in mai toate culturile crescute prin mijloace moderne de cultivare. Mancarurile care au la baza plante organice crescute fara pesticide prezinta avantaje nutritionale semnificative legate de nutrientii folositori din mancarea organica si nivelul scazut de substante care pot favoriza aparitia celulelor canceroase. Dar merita sa dam de pana la patru-cinci ori mai mult pe organic si sa renuntam la mancarea normala? In 2012, un studiu a raspuns acestei intrebari: nu s-a dovedit ca mancarea organica e mai sanatoasa in timp.

In medie, antioxidantii din produsele organice sunt cu 17% mai multi daca recoltele au eticheta organica si nu au fost crescute prin metode traditional-moderne. Antioxidantii protejeaza celulele de efectele nocive ale fumatului, stresului si mancarii procesate. Dar de unde antioxidanti in cantitati mai mari in produse organice? Fertilizarea e diferita astfel incat nutrientii sa fie mult mai multi. In plus, resursele organice care stau la baza produselor organice produc antioxidanti ca raspuns la stres exact cum se intampla si cu daunatorii carora nu li se permite sa atace planta. In recoltele non-organice, reziduurile de la pesticide erau de patru ori mai mari iar cantitatea de cadmiu era de doua ori mai mare. Adevarata intrebare ar fi la ce niveluri de cadmiu ne expunem atunci cand consumam ambele alimente-organice si non-organice nu in care dintre ele e mai putin. Pentru ca exista preturi de raft considerabil mai mari, nutrientii pe care tot se bate moneda nu vor ajunge in organism deoarece prea putini sunt cei care isi permit sa manance doar organic. Sanatatea se tine cu fructe si legume din belsug, indiferent cum sunt produse-de multi ani lupta impotriva folosirii de nitriti si nitrati in apa si ca ingrasaminte a dat roade si tot mai putini producatori ii mai folosesc, scutind astfel consumatorii de boli nedorite. Si tot mancare organica e si cea fara aditivi, adica E-urile de care ne temem cel mai tare. Conceptul de mancare organica e cam vechi si cum era de asteptat nu romanii sau europenii l-au incercat prima data. Da, au fost americanii, undeva prin anii 1950, unde au existat ferme organice care erau un fel de manifest, de revolta impotriva industrializarii agriculturii.

Prima diferenta imensa intre o leguma organica, sa spunem, si una obtinuta prin diverse alte metode traditional-moderne, cu fel de fel de fertilizatori, este gustul deosebit. Mancati dvs. rosii de gradina de la bunica de la tara si luati din supermarket niste rosii mai mari un pic, mai aratoase dar pline de ingrasaminte si chimicale. Veti vedea cat de fade sunt cele din supermarket si cat de bune si zemoase sunt cele de la bunica. Chiar si carnea organica e obtinuta tot fara folosirea de hrana cu ingrasaminte si alte adaosuri.