10 particularitati misterioase ale Pamantului pe care nu le vom intelege niciodata

Desertul vopselei. Rocile desertice sunt acoperite de obicei cu o substanta care are culori de la oranj la negru. In Antichitate, se faceau petroglife din aceasta „vopsea” de pe pietre. Explicatia pentru formarea „vopselei/lacul desertului” ramane un mister. Vopseaua e facuta in special din clei, avand in structura fier si mangan.

Manganul e de pana la 50 de ori mai concentrat in vopsea decat in mediul dimprejurul pietrelor. Microorganismele ar putea produce aceasta substanta, insa bacteriile ar produce substante foarte rapid si in cantitati mari-grosimea stratului de „vopsea” e de marimea unui fir de par si asta in 1.000 de ani de formare. Unii cercetatori sunt de parere ca substanta iese din roca sau e de la praful cazut din cer pentru ca exista prea mult siliciu in ea. Sau poate ca substanta e produsa de microorganisme cu o biochimie extraterestra-ar fi fost o forma de viata care a fost dominanta pe pamant inaintea noastra si care si-a bazat supravietuirea pe siliciu si nu pe carbon.

Uturuncu. Este un vulcan de 6.000 de metri situat in sud-vestul Boliviei care a erupt violent acum 300.000 de ani. In ultimii 20 de ani, vulcanul a inceput sa produca iar lava si sa ameninte locuitorii din jurul sau. Asta face ca solul dimprejurul vulcanului sa se umfle cu cativa centimetri in fiecare an. Cercetatorii cred ca ridicarea solului din cauza lavei e un fenomen recent, insa mai trebuie facute studii pentru depistarea corecta a evolutiei in timp. In viitor, ar putea deveni un supervulcan, insa nu exista pe moment probe clare care sa certifice acest lucru. Sunt cam 300.000 de ani intre eruptiile puternice ale vulcanului iar in curand s-ar putea sa asistam la o catastrofa de proportii.

Extinctia permiana. Cea mai mare si mai violenta extinctie de pe Terra a fost extinctia in masa a permienilor. 93-97% dintre speciile de pe planeta au fost distruse. S-a crezut ca un meteorit a starpit vietuitoarele, insa craterul descoperit in Antarctica nu prea s-a dovedit util in formularea unei concluzii clare. Cel mai probabil e vorba de un vulcan sau mai multi a carui/caror lava a erupt si a maturat tot ce a gasit in cale, omorand instanta mii de vietuitoare. Chiar daca lava ar fi crutat anumite specii, sulfatul aruncat in aer ar fi blocat razele soarelui sa ajunga pe Pamant si ar fi dus la aparitia torentilor de ploi acide. Cercetatorii de la MIT au dat vina insa pe un microb numit Methanosarcina. Acest microorganism produce metan si dezvolta nichel si dioxid de carbon, care se gasesc din abundenta datorita vulcanilor activi. Metanul puternic ar fi dus la o incalzire foarte puternica a planetei de aici si extinctia in masa.