Greseli medicale oribile care ti se pot intampla chiar tie

Operatie facuta altei persoane. Nu s-ar intampla niciodata dar nimeni nu poate fi asa de sigur. In spital orice se poate schimba de la o secunda la alta, chiar si pacientii… In multe situatii, greseala este usor de evitat, mai ales cand se risca sa se opereze un alt pacient. Cu toate ca exista zeci de protocoale impuse si atent supravegheate, se mai intampla ca o alta persoana sa fie supusa unei operatii invazive. Intr-un caz socant, un barbat care avea prostata sanatoasa a ramas fara ea, iar cel care trebuia sa ramana fara organul canceros nu a fost tratat-totul de la o biopsie a prostatei si niste rezultate incurcate-fisele au fost plasate gresit in dosarul pacientilor. Cel mai oribil caz documentat din istoria recenta a fost cel al unei femei care tocmai se trezea cand organele urmau sa-i fie prelevate. Nu numai ca au confundat donatorul, dar au incurcat mortul cu o persoana vie si foarte sanatoasa. Norocul femeii ca a deschis ochii chiar atunci cand chirurgii se pregateau sa o deschida pentru a lua toate organele vitale si a le pregati pentru transplant. De aici stai si te intrebi: ce siguranta ai cand intri in spital ca mai iesi viu?

Daca esti in vreun spital de stat romanesc sansele sunt infime la cate spagi dau viitorii medici care invata in facultatile de medicina din tara sa treaca examenele-si uite asa te trezesti pe masa de operatie, anesteziat frumos, cu incizia facuta iar chirurgul se uita ca prostul in tine si nu stie cum sa sutureze un vas de sange… Embolism… cu aer. Aerul care ne tine pe toti in viata ne poate omori in timpul unei operatii. Intrat in sistemul vascular in timpul operatiei, aerul poate duce la un blocaj foarte grav, numit embolism venos datorat aerului. Desi e rar, embolismul cauzat de aer poate duce la embolism pulmonar, ceea ce poate duce mai departe la moarte. Embolismul venos datorat aerului din catetere are o rata de mortalitate de 30%.

Chiar si cei care supravietuiesc pot ramane cu dizabilitati fizice si un creier care abia mai face fata coordonarii organismului. El se poate intampla oricand in timpul operatiilor celor mai banale si este extrem de mortal. De exemplu, o interventie chirugicala stomatologica pentru un implant dentar a fost fatala din cauza embolismului venos-intr-un an, medicul stomatolog a omorat trei pacienti asa-aerul fusese introdus in circuitul sanguin prin burghiul stomatologic.