Micronatiuni care te lasa cu gura cascata

Marele Ducat din Westarctica. Cand tratatul Antarcticii a fost semnat iar teritoriul a fost impartit intre diferite tari, a existat o zona in Vestul Antarcticii numita Marie Byrd Land, gasita exact la intersectia doleantelor statului Chile si a Noii Zeelande, care nu fusese dorita de nimeni. In 2001, Travis McHenry a descoperit ca nimeni nu o revendicase, asa ca a declarat-o independenta si a condus-o dupa bunul plac. El a trimis chiar si o scrisoare prin care anunta declararea independentei zonei, insa ea a fost ignorata de toate celelalte state care au luat parte la actiunea de divizare teritoriala. Nu se stie exact care erau intentiile fondatorului, singurele lucruri certe au fost cateva monede si niste timbre si un sistem de e-mail gratuit pentru „cetateni”… Insula Pitcairn.

Dintre toate micronatiunile recunoscute aceasta are poate cea mai interesanta istorie. E posibil sa fi auzit de revolta de pe Bounty, unde capitanul Bligh a cazut in plasa razvratitilor care voiau sa se intoarca in Tahiti si nu sa revina in Anglia. Multi razvratiti s-au stabilit in Tahiti pana la urma, in Insula Pitcairn din Pacificul de Sud, unde si astazi putem intalni cativa dintre urmasii lor. Oficial, insula nu este considerata o natiune, ci un teritoriu neincorporat. Din punct de vedere legal vorbim de o democratie unde primarul e considerat liderul comunitatii, conducatorul, insa nu este in nici un caz o tara. Cu numai 50 de locuitori, in 2003, aceasta insula este cea mai mica democratie din lume.

Molossia. Inceputa de Kevin Baugh in 1977 ca un proiect scolar, Republica Mallosia este o falsa dictatura in nordul Nevadei descrisa ca fiind o „pasiune”. Chiar Baugh o numeste o natiune enclava, fiind inconjurata de Statele Unite ale Americii, iar in timp ce tara are o constitutie si o Adunare Nationala, a fost instituita chiar si legea martiala din cauza ingerintelor americane. Micronatiunea are chiar si niste revendicari teritoriale, de la niste teritorii din Pennsylvania si nordul Californiei, pana la provincia Vesperia de pe… Venus. Baugh a decretat interzicerea armelor de foc, becurilor incandescente si fumatului, dar si ceapa, pestele-pisica si orice vine din Texas. Proprietatea este o capcana pentru turisti, pentru ca, timp de 45 de minute, ei sunt plimbati de insusi Baugh prin toate zonele interesante, insa li se cer pasapoartele la poarta.