Cum identifici melanomul malign


Melanomul apare atunci cand melanocitele cresc intr-un mod anormal si invadeaza tesuturile vecine si este unul dintre cele mai des intalnite forme de cancer de piele din Romania. Vestea buna este ca melanomul poate fi tratat daca este descoperit din timp. Din acest motiv este foarte important sa enumeram simptomele prin care se manifesta acest tip de cancer.

Semne si simptomele

In general, nu este greu sa depistezi melanomul, trebuie sa fii atent la alunitele de pe corp, care sunt afectate cel mai des, dar si la aparitia unor pete sau noduli in zone anterior sanatoase. Cele mai sensibile zone ale corpului sunt pe trunchi si pe picioare, in cazul femeilor, si pe gat, cap si spate la barbati, dar si la nivelul toracelui.

Evolutia alunitei trebuie urmarita constant, in functie de criteriile stabilite de medicii specialisti (regulile ABCDE): primul semnal de alarma este asimetria, adica atunci cand cele doua parti ale alunitei nu se mai suprapun; apoi marginile neregulate, franjurate sunt un semn rau; sau atunci cand culoarea devine ciudata, se inchide cu cateva tonuri, sau are reflexii rosiatice sau albastrui; iar ultimul criteriu este dimensiunea, iar asta inseamna ca atunci cand alunita sau pata creste inexplicabil, este impulsul care trebuie sa te convinga sa mergi la medicul dermatolog. De asemenea, evolutia rapida a leziunii nu este de ignorat.

Dar acestea nu sunt singurele moduri de manifestare ale bolii. Atunci cand leziunea provoaca mancarimi, sangerare, stari de disconfort general, durere, inflamarea ganglionilor limfatici, pierdere in greutate sau colorarea pielii in tonuri de gri, inseamna ca tumoarea avanseaza cu pasi repezi si trebuie sa actionezi in consecinta. Totusi, este bine sa se monitorizeze toata suprafata pielii, nu doar alunitele, deoarece aceste tumori se pot dezvolta si pe pielea curata, si pe semnele din nastere.

Cauze si factori agravanti

Cei mai grav afectati sunt cei cu pielea alba, cu putin pigment, care nu se bronzeaza foarte repede, ci mai degraba se inrosesc in urma expunerii la soare; de asemenea, alte cauze favorabile aparitiei melanomului ar fi prezenta a peste 50 de alunite pe suprafata corpului (daca depasesti aceasta cifra, trebuie sa fii extrem de atent la razele solare, intrucat riscul creste considerabil), arsurile solare puternice suferite in copilarie (cauzate de expunerea prelungita la soare, la ore nerecomandate – inclusiv insolatii), un sistem imunitar foarte scazut sau existenta unor cazuri de cancer in familie.

Nu trebuie omis nici solarul, o cauza majora a acestui tip de cancer. Femeile tinere sunt cele mai predispuse in acest caz, datorita noii mode a pielii bronzate artificial, dar care poate avea repercursiuni majore asupra pielii in viitor. Razele ultraviolete din solar sunt mult mai daunatoare decat cele emise de soare, asadar persoanele care utilizeaza solarul trebuie sa fie cu mult mai atente la modificarile pielii lor si sunt sfatuite sa apeleze la ajutorul unui medic dermatolog, cum ar fi Doamna Profesor Doctor Olga Simionescu (in cadrul clinicii TopDerm-Uni), pentru rezultate sigure, rapide si eficiente.

Trebuie sa iti examinezi pielea cat mai des, pentru a putea identifica orice neregularitate. Iar atunci cand observi vreunul dintre simptomele descrise mai sus, nu ezita si mergi la medic imediat.