Originea fricii

Ati spus ca frica face parte din durerea noastra emotiona la fundamentala. Cum apare frica si de ce are o pondere atat de mare in vietile oamenilor? Oare o anumita cantitate de frica nu ajuta la autoaparare? Daca nu m-as teme de foc, as putea sa bag mana in el si sa ma ard. Nu frica este motivul pentru care nu va bagati mana in foc, ci faptul ca stiti ca va veti arde.

Nu aveti nevoie de frica pentru a evita pericolele intamplatoare ci doar de un minim de inteligenta si bun-simt. Pentru asemenea chestiuni practice, este utila aplicarea lectiilor invatate in trecut. Daca cineva va ameninta cu focul sau cu violenta fizica, ati putea avea un sentiment asemanator cu frica.Aceasta este o retragere instinctiva din fata pericolului, dar nu este acelasi lucru cu starea psihologica de frica despre care vorbim aici. Starea psihologica de frica este independenta de orice pericol concret si imediat. Ea imbraca multe forme: disconfort, grija, anxietate, nervozitate, tensiune,groaza, fobie s.a.m.d. Acest tip de frica psihologica este legat intotdeauna de ceea ce s-ar putea intampla, nu se refera la un lucru care se intampla acum. Dvs. traiti aici si acum, in timp ce mintea dvs. se afla in viitor. Aceasta creeaza o prapastie de anxietate si daca v-ati identificat cu mintea si ati pierdut contactul cu puterea si simplitatea clipei de acum, prapastia anxietatii va va insoti constant. Puteti oricand sa faceti fata momentului prezent, dar nu puteti face fata unui lucru care este doar o proiectie a mintii nu puteti face fata viitorului. Mai mult, atata timp cat va identificati cu mintea dvs., viata va este condusa de sinele fals, asa cum am aratat mai devreme.

Ca urmare a naturii sale iluzorii si in ciuda elaboratelor sale mecanisme de aparare, sinele fals este foarte vulnerabil si nesigur si se considera amenintat in mod constant. Lucrurile stau astfel chiar daca, privit din exterior, sinele fals este foarte increzator. Amintiti-va ca o emotie este reactia corpului la activitatea mintii dvs. Ce mesaj primeste in mod constant corpul de la sinele fals, construit de minte? „Pericol, sunt amenintat." si care este emotia generata de acest mesaj continuu?