Frica pare sa aiba multe cauze. Frica de pierdere, frica de esec, frica de a fi ranit etc, dar, inultima instanta, toate fricile reprezinta frica de moarte, de anihilare a sinelui.
Pentru unii, moartea pandeste intotdeauna dupa colt. in aceasta stare de identificare cu mintea, frica de moarte afecteaza fiecare aspect al vietii dvs. De exemplu, chiar si un lucru aparent obisnuit si „normal", ca nevoia instinctiva de a avea dreptate intr-o discutie si de a-i dovedi celuilalt ca greseste— aparand in felul acesta pozitia mentala cu care v-ati identificat — este urmare a fricii de moarte.
Atunci cand va identificati cu o pozitie mentala si gresiti, sentimentul de identitate bazat pe gandire este serios amenintat cu anihilarea. Asa ca dvs., nu va puteti permite sa gresiti. A gresi inseamna a muri.
Din cauza acestui lucru s-au purtat razboaie si au fost distruse nenumarate relatii. Odata ce ati scapat de identificarea cu mintea, pentru sentimentul dvs. de identitate nu mai are nicio importanta daca aveti dreptate sau nu; astfel, nevoia compulsiva si profund inconstienta de a avea dreptate, care este o forma de violenta, nu va mai exista. Puteti afirma clar si ferm ce simtiti sau ganditi, fara a mai fi agresiv sau manat de sentimente defensive in legatura cu aceste lucruri. Sentimentul de identitate va deriva dintr-un loc mult mai profund si mai autentic, din interiorul dvs., nu din minte.
Urmariti aparitia oricarui fel de sentiment defensiv. Ce aparati? O identitate iluzorie, o imagine din mintea dvs., o entitate fictiva. Constientizand acest tipar, observandu-l, veti anula identificarea cu el. in lumina constiintei dvs., tiparul inconstient se va dizolva rapid. Acesta este sfarsitul tuturor conflictelor si al jocurilor de putere, care sunt atat de corozive pentru relatii. Puterea asupra altora este de fapt slabiciune deghizata in putere. Adevarata putere se afla in interior si va este acum disponibila.
Asa ca orice persoana care s-a identificat cu mintea sa si, din acest motiv, este deconectata de la puterea sa adevarata, de la sinele sau profund, inradacinat in Fiinta, va avea ca tovaras constant frica. Numarul persoanelor care au depasit identificarea cu mintea este extrem de mic, asa ca puteti presupune ca aproape orice persoana cu care va intalniti pe strada sau pe care o cunoasteti traieste intr-o stare de frica. Numai intensitatea ei variaza. Aceasta stare fluctueaza intre anxietate si groaza la un capat al scalei si o senzatie vaga de neplacere si sentimentul unui pericol indepartat la celalalt. Cei mai multi oameni devin constienti de ea numai atunci cand trec printr-o stare mai intensa.