Cultura japoneza a evoluat foarte mult in timp, cu influente in intreaga lume. Ea nu este formata numai din membrii culturali ce isi dedica viata pentru a practica traditiile, dar aduce chiar si unele alimente uimitoare pe masa restaurantelor. Aceasta inseamna ca se poate experimenta stilul de viata traditional din Japonia, chiar fara ca o persoana sa fie in Tara Soarelui Rasare. Mai jos, sunt cateva lucruri interesante despre sushi si mancare japoneza pentru a invata ceva mai mult in calatoria virtuala de explorare.
Ca un samurai, lama de cutite a unui chef de sushi profesionist trebuie sa fie reascutita in fiecare zi. Acest lucru este important mai ales atunci cand se lucreaza cu sashimi - peste crud, taiat in felii subtiri. In mod traditional, un bucatar de sushi face practica timp de 10 ani pentru a deveni un adevarat profesionist inainte de a servi mancarea japoneza intr-un restaurant.
Cand se exploreaza meniul alimentelor exotice japoneze, clientii trebuie sa isi aminteasca sa manance supa miso la inceputul unei mese, nu la sfarsitul acesteia, deoarece e mai bine pentru digestie.
De ce sushi arata intotdeauna atat de delicios? Cei care au experimentat mancarea sushi, cred ca nu doar gustul este esential, dar de asemenea trebuie sa fie si placut ochiului. Chiar si sashimi este servit si raspandit in intreaga lume pentru ca mai tot multi oameni sa se bucure de savoarea gustului. Prepararea orezului cu sushi este considerata o arta de bucatar de sushi. Aceasta mancare japoneza este gatita perfect atunci cand este putin lipicioasa la atingere. Se iau doua betisoare si servirea e gata.
Prima data, Ziua Internationala a Sushi a fost pe 18 iunie 2009, o celebrare a acestui fenomen la nivel mondial cu produse alimentare japoneze. Sashimi este intotdeauna facuta din cea mai buna carne taiata si, de preferinta, ar trebui sa fie consumata fara wasabi si folosind betisoarele pentru mancat. Sashimi nu este intotdeauna peste, aceasta poate fi preparata din carne de vita cruda sau caracatita usor fierta. Japonezii mananca de multe ori sashimi la primul fel si apoi trec la mancarea cu sushi. Mancarea japoneza nu se limiteaza doar la sushi si sashimi, alte optiuni gustoase intr-un meniu traditional fiind alimente ce includ tempura, teppanyaki si teriyaki de pui.
Iubitorii de sushi care cauta ceva nou gasesc o delicatesa intr-adevar rara in sashimi facuta din pestele-balon, numita fugu sashi. Aproape 80% din tot tonul rosu capturat in lume este folosit pentru sushi si sashimi. Pentru ca sashimi sa fie la fel de bogat in savoare, trebuie ca unii bucatari de sushi chiar sa pastreze pestele viu in apa inainte de a fi servit. In terminologia japoneza despre mancare, cuvantul "sushi" se refera de fapt la orez in otet, si nu la peste, in timp ce cuvantul "sashimi" inseamna carne preparata.
Rulourile Maki sunt o opera de arta. Uitati de orice mancare standard gasita la restaurantele ieftine de sushi in Occident. Ingredientele pentru maki-zushi (rulouri de sushi) sunt alese de maestri, astfel incat gustul, textura, si chiar culorile sa se completeze reciproc. Rulourile sunt servite deja taiate in discuri, astfel incat clientii sa poata vedea opera artistica din interior.