Ce poate fi mai important in amenajarea locuintei decat necesitatea ca o gospodina, acest capitan de nava sa stie cu discernamint, eleganta si bun gust sa creeze pentru toti membrii familiei sale un confort ideal. A-ti crea din propria locuinta un refugiu de intimitate, o casa la care sa te intorci oricand cu drag, dupa tihna careia sa tanjiti chiar in zilele de concediu, iata locuinta ideala.
Daca ea, gospodina, deopotriva cu solui ei si, de ce nu, cu toti membrii familiei, laolalta deci, au stiut sa-i faca din locuinta oaza lor de intimitate si de liniste, inseamna ca au descoperit secretul echilibrului vietii, ai traiului in aceasta lume din ce in ce mai exigenta. Asadar, nimeni nu va gasi vreodata un stoc de retete imuabile dupa care sa-i aduca in locuinta mobilele, decorurile, ornamentele. Decorul familial se construiete de fiecare familie; este cel pe care omul i1 viseaza si si-l infrumuseteaza in fiecare zi. Bunul gust, cel pe care il afisam fata de noi si de cei din jur, tine de o anume constructie si formatie intima a omului, iar de cele mai multe ori de experienta. Aceleasi mobile, draperii, corpuri de iluminat, covoare, bibelouri pot fi asezate intr-un confort mai mult sau mai putin intim, comod. Tot secretul consta, deci, sa stii sa-ti creezi fiecare incapere a apartamentului prin mobile, decor, colorit, lumina etc., o personalitate aparte.
Fiecare noua „achizitie" trebuie sa fie „vazuta" in ansamblul celorlalte, sa se cunoasca formulele sale de intregire in decorul locuintei, tocul pe care aceasta il va ocupa. Gospodinele tinere ar trebui sa inteleaga un mare adevar, si anume — confortul este construit din obiecte uzuale in care noi, oamenii, trebuie sa stim sa picuram caldura. Aadar o ambianta, o atmosfera placuta nu se cumpara, se creeaza! Nu incape indoiala ca amenajarea locuintei este o problema in care fiecare dintre noi ne socotim competenti; sustinem chiar ca formulele adoptate de noi in mobilare, decor etc sunt perfecte, unice, imuabile!
Este drept ca, de la o vreme, tinerele familii, cand se muta in noile apartamente, incep sa-si calculeze spatiul, sa-si schiteze formula de mobilare, sa se consulte chiar cu specialistii si decoratorii. Este si aceasta o dovada ca omul modern, familiile tinere de la acest sfarsit de mileniu, sunt preocupate de aflarea unor formule care sa faca din locuinta un spatiu in primul rand util, un spatiu intim si practic. Frumusetea unui apartarnent depinde in mare masura de felul cum sunt orientate camerele, de priceperea si indemanarea tinerei gospodine de a aduce „lumina" in incaperi prin insusi modul de dispunere a mobilierului, a alegerii perdelelor, draperiilor, covoarelor si, mai ales, prin crearea unei atmosfere in care totul sa aduca degajare, spatiu, confort intr-un cuvant intimitate.
Este foarte gresit sa se creada ca amenajarea locuintei este o simpla fluctuatie ca model. Ordonarea mobilierului de asemenea maniera incat sa se castige spatiu, folosirea mobilelor modulate, escamotabile care sa permita aranjarea lor cu fantezie si mult simt practic, constituie de fapt o nota de modernitate a celor ce gandesc mobilarea. La o vedere de ansamblu, dorinta confortului in locuinta pare cat se poate de fireasca si totusi abaterile sunt numeroase. Iata de ce este necesar sa se stie ca forma si dispunerea fiecarui object in parte trebuie sa exprime utilitatea lui in cel mai malt grad, odata cu evidentierea discreta a calitatilor sale estetice.
Privind incaperile si stabilind ca absolut fiecare lucru si-a gasit in mod simplu si natural locul in ansamblul locuintei sale, tinara gospodina poate sti ca locuinta ei este modern mobilata. Nu trebuie sa se uite insa ca tot ce arata a parada, tot ce straluceste si ia vederea, tot ceea ce se cere parca cu prea multa insistenta privit, nu-si mai are locul, nu mai poate fi tolerat in locuinta moderna.
De mare importanta este ca intr-un apartament simplitatea sa ia locul complicatillor inutile, firescul sa alunge tot ce este silit, iar ostentatia sa abdice in fata modestiei, a decentei si a bunului gust. Mediul sanatos, igienic at locuintei este un alt element fundamental al vietii de familie, contribuind la petrecerea placuta a unei bune parti a existentei noastre, la destinderea si imbogatirea vietii sufletesti.
Acestea sunt in mare contururile semnificatiei locuintei moderne, acestea sunt, in general, obligatiiie gospodinelor tinere si zona in care ele fac sa se interfereze preocuparile lor casnice si tihna vietii de familie. Indiferent de profesie, existenta oricarui om, penduleaza intre doua ambiante principale: cea oferita de locul de munca si aceea asigurata de confortul si intimitatea locuintei. Este cum nu se poate mai interesant de retinut, ca prima impresie pe care o comunica un interior omului, privitorului in general, este senzatia spatiala. Se intampla, de cele mai multe ori, ca inainte de a fi remarcate culoarea peretilor, desenul parchetului din apartamentul proaspat finisat si primit „la cheie", aprecierea sa se refere la ceea ce ochiul nostru percepe ca spatiu.
Asadar, o incapere este mica, mare sau mijlocie, lucru receptat prin intermediul senzatiei de spatiu. Spatiul propriu-zis al unei incaperi poate fi insa „modificat prin forma si dimensiunea mobilelor, prin culorile si intensitatile nuantate ale covoarelor, velintelor, draperiilor, carpetelor. Paradoxal, la prima vedere, o incapere goala, nemobilata, va parea mai redusa in dimensiuni decat aceasi incapere mobilata. Aceasta se explica prin faptul ca elementele de amenajare ce anima interiorul respectiv, ofera ochiului posibilitatea sa perceapa dimensiunile spatiului prin aprecieri succesive rezultate, din insasi ritmica mobilarii.
Amenajand corect un interior, senzatia spatiala se reconsidera. In felul acesta, efortul depus de arhitect la conceperea spatiului respectiv trebuie inteles cu luciditate si continuat de locatar printr-o organizare practica, moderna, a fiecarei incaperi. Interesanta de retinut este parerea unui arhitect care, proiectind cartiere intregi, era convins ca, pe langa pastrarea unei traditii arhitecturale ale zonei respective, intr-o locuinta proiectata si mobilata, in anii nostri, maximum de spatiu apartine locatarului, nu mobilierului sau altor obiecte ce-i servesc. Este o idee care ar trebui sa preocupe cu intensitate, in primul rind, locatarii. Asadar, in amenajarea unui interior nu exista detalii, lucruri secundare, neinsemnate.
Toate elementele dintr-o locuinta trebuie sa se bucure de aceeasi atentie din partea noastra. Cea mai mica greseala poate cauza o stridenta care sa altereze pana la compromitere restul echilibrului armonios al incaperii. Astfel, o culoare afisata pe un perete, nepotrivita prin nuanta si intensitatea ei, poate deforma impresia spatiala desi, in rest, interiorul este organizat fara nici un cusur. Asadar, nu trebuie uitat ca prin fiecare amanunt de mobilare si de lumina se cucereste spatiul apartamentului!