Maramuresul si cele cateva mosteniri de legenda

Viata la tara si sufletul romanesc pot fi restranse in minunatele peisaje din Maramures. Se poate considera ca fiind o destinatie unica in Romania intrucat testamentar vorbind inlocuieste era vitezei cu cea a traditiei, a simplitatii si a unor asezari pitoresti invaluite in linistite.

Orice vizitator poate avea parte de o cazare unica ce ii ofera posibilitatea de-a cunoaste stilul de trai al taranului roman si in acelasi timp de-a se reintoarce intr-o epoca apusa dar plina de intelesuri  morale. Maramuresul are cateva mosteniri legendare cunoscute cum ar fi Cimitirul Vesel de la Sapanta. Acesta gazduieste cruci pictate in culori vii peste care predomina cunoscutul albastru de Sapanta. Prima cruce cioplita si asezata ca o dovada a inventiei romanesti a fost cea a mesterului Stan Ioan Pastras. Epitafurile regasite pe cruci sunt scrise ca o spovedanie a raposatului plina de talc.

Fiind impartita in mai multe zone etnografice, regiunea ofera o gama larga de cazare. O simpla incercare pe motorul de cautare: cazare maramures pensiuni, dezvaluie oferta generoasa  cu care vine in intampinare aceasta zona. Situate in spatii mirifice si pline de traditie, toate pensiunile sunt locuri minunate pentru o vacanta in familie departe de aglomeratie si zgomotul orasului.

Pentru a putea fi mai aproape de Dumnezeu, satenii au construit biserici de lemn lasate mostenire generatiilor viitoare. Intrucat cei care au condus cu inima straina zona Maramuresului nu au permis ridicarea acestor lacasuri din piatra pentru a nu fi dovada dainuirii peste ani, localnicii au gasit solutii lasandu-ne un grai de lemn crestin. Acestea au fost construite dupa anul 1900 si corespund dorintei de reintoarcere la religia ortodoxa. Astfel poate fi vizitata biserica de lemn de pe Valea Marei, din Barsana, din Budesti Josani, Surdesti, Rogoz, Plopis, Desesti etc. Majoritatea dintre acestea fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Descoperind nivelul artistic atins de mesterii maramureseni toate acestea sunt dovada unor constructii bine inchegate ce necesita atentia tuturor generatiilor.