De ce sa planifici totul?

Care e rostul, pana la urma, daca avem toata viata planificata inca de cand suntem copii? Am vreo doua prietene care stiau deja ce facultate vor urma si ce slujbe isi vor alege inca din scoala generala. Ma rog, parintii lor stiau si le-au indus si lor asta. Dar am si prieteni si prietene care de la liceu si-au planificat singuri tot restul vietilor lor plictisitoare. Adica, ce naiba, unele fete si-au stabilit si varsta la care se vor casatori, varsta la care vor avea un copil! Ce fel de vieti sunt astea, oamenilor?! Cum e posibil sa faci chestiile astea, sa te duci toata viata la acelasi job, sa-ti induci convingerea ca treabuie neaparat sa te casatoresti la 27 de ani cu un barbat care e probabil aratos, cu bani, inalt si cu ochi albastri?

Prin treaba asta tu tocmai te-ai omorat din punct de vedere spiritual, financiar si poate chiar intelectual pentru ca la cat de nefericita o sa fii, numai de citit n-o sa-ti arda. Sper din suflet ca niciunul dintre cei care citesc asta nu e asa. Fratilor, nu zic sa nu ne facem obiective, asta ar fi cel mai rau lucru posibil. Dar nu sa planificam fiecare detaliu. Nu sa ne hotaram la 14 ani ce vrem noi sa facem la 24 pentru ca este o diferenta de la cer la pamant intre mentalitatea pe care o ai in adolescenta versus mentalitatea de adult. Si in caz ca te intrebi nu, nu facultatea sau BAC-ul fac diferenta intre cele doua, ci pur si simplu experienta de viata. Fii spontan, fa ce te taie capul, daca iti vine o idee si ai incredere ca ar functiona sau daca pur si simplu esti foarte pasionat de un lucru, ce mai astepti? Iesi in lume si fa asta! Nu te mai gandi ca asta s-ar bate cap in cap cu planurile tale de a deveni un contabil fara viata sau stiu eu ce corporatist gras care desi castiga un salariu modest nu vrea sa mearga la sala. Fa ceea ce iubesti, asuma-ti riscuri si daca e sa pierzi, asta e, nu e un capat de lume.

Nimeni n-o sa-ti taie gatul (in afara cazului in care ideea aia a ta stralucita implica afaceri cu droguri, camatari sau alte lucruri de genul asta. Atunci da, e posibil sa intri in niste situatii sa zicem neplacute daca o dai in bara. In fine.) Ideea este ca fericirea, pacea ta interioara si iubirea ta trebuie sa fie lucrurile pe care sa te concentrezi si pe care sa le urmaresti. Sau orice alt aspect in plan spiritual, de fapt. Traieste! Precum spune un vers intr-o melodie: “Toata lumea moare, dar nu toti traiesc cu adevarat.”