2015 ar putea fi anul in care revolutia „fara soferi” ar incepe sa functioneze!

Zilnic, vedem pe strada sute, mii de masini care se intrec in performante de invidiat si cai putere, cu soferi nesimtiti sau mai „de oras”, unii cu degetul mijlociu pe post de semnalizator, altii cu originile mereu gata de amintit cuiva care a cam uitat de unde vine… Ce-ar fi daca in locul soferilor… nu ar fi nimeni? Nu ar fi mai bine?

Google si-a imaginat deja o masina fara sofer, pe care are ambitia sa o faca de la A la Z, din bugetul propriu, in colaborare cu alte servicii si firme interesate. Momentan, Toyota, alt gigant al industriei constructoare de masini si-a dotat propriile masini cu tehnologia necesara ghidarii si circularii masinilor fara sofer. Totusi, Google merge mai departe si vrea sa renunte si la volan, pedale, frana, pentru ca omul nu-si mai are rostul pe scaunul soferului. Totul se va baza pe niste senzori special si ghidaj automat, pe baza unor calcule precise ale vitezei si distantelor fata de diferite obstacole sau participanti la trafic. La final de an, Google a adaugat proiectului care se contureaza destul de rapid si faruri, pentru ca masina sa circule si noaptea, fara probleme, sau cand soarele sau vizibilitatea fac probleme. California deja s-a pregatit si a permis circulatia masinilor fara sofer pe drumurile sale, Google fiind incurajat astfel sa isi dezvolte proiectul cat mai repede si sa elimine ghidajul manual, care, momentan, e pentru faza de testare. Drumul pe care urmeaza sa circule masinuta Google va fi aratat permanent pe un ecran miniaturizat, dar vizibil pentru testeri. In vara, Google anunta un plan ambitios de 100 de masini si intrarea unora dintre ele pe soselele reale, mai intai in California. Cu 40 de kilometri pe ora, Google a dotat masina cu motor electric, fiind eco-friendly si extrem de usor de incarcat.

Daca acesta este viitorul, ne putem astepta si la trenuri fara conductor, avioane cu autopilot mai destept decat cele din prezent, vase care se conduc singure si chiar tramvaie sau autobuze pe care nu le va… conduce nimeni… Tehnologia deja pare ca vrea monopolul si asta nu e deloc in regula. Oamenii nu vor putea sa mai concureze cu avansarea extraodinara a tehnicii moderne si se vor lasa batuti de noile idei pe care le pun in aplicare gigantii din IT pentru a-si vinde propriile servicii. Ce va urma, ramane de vazut. Sa speram ca nu vom ajunge sa traim intr-o lume condusa exclusiv de catre robotei si androizi.