Dincolo de rolul lor estetic deosebit, exista anumite plante pe care le putem folosi in apartament si ca „purificatoare” de aer. Intr-adevar multi dintre noi stiam inca din copilarie ca e sanatos sa ai plante in casa, ca inlatura energiile negative, ca purifica aerul, insa cat din aceste invataminte populare sunt mituri si cat este adevar nu stiam pana cand studiile celor de la NASA nu au demonstrat clar ca exista flori de apartament care au capacitatea de a echilibra umiditatea dintr-o casa, absorbind excesul de dioxid de carbon si impuritatile prin sporii din frunze, eliberand in schimb oxigen. Iata cateva plante care ne vor ajuta sa imbunatatim calitatea aerului pe care il respiram in propria casa.
Gerbera. Desi colorate si extrem de gingase, florile de gerbera sunt si foarte utile in apartamente, ele indepartand vaporii de benzen (vopsele, diluanti) si tricloroetilena, foarte des folosita la fabricarea solutiilor de curatare. Sunt ideale in dormitoare, si se comporta foarte bine in surse puternice de lumina. O varietate forte importanta de gerbera, in nuante de alb, galben, portocaliu, roz, mov si rosu, gasiti la officeflowers.ro, toate fiind potrivite pentru ghivece si jardiniere.
Orhideele. Si ele foarte utile in dormitor, orhideele elibereaza oxigen in timpul noptii si indeparteaza vaporii de xilen din aer (folosit in industria lacurilor si vopselelor). Avantajul orhideelor este ca arata superb in orice casa, dar dezavantajul este ca pot fi considerate greu de ingrijit de catre incepatori.
Ferigile. O planta foarte intalnita in casele romanilor, feriga are nu numai un rol decorativ, ci si unul de detoxifiant al aerului dintr-o incapere. Feriga indeparteaza vaporii de toluen si xilen din aer, ambele existente in compozitia ojelor, diluantilor, substantelor de lipit sau a vopselelor.
Spathiphyllum – o specie asemanatoare cu crinul, de origine tropicala si care este in topul preferintelor iubitorilor de flori de apartament. Extrem de frumoasa si exotica, aceasta floare cunoscuta si drept „crinul pacii” scade cantitatea de benzen si formaldehida (foarte toxica si foarte frecventa in jurul nostru, de la vopsele si diluanti, la mobila din PAL sau PFL, adezivi si chiar fum de tigara) din aerul pe care il respiram si este foarte celebra pentru capacitatile sale de „purificator” al aerului.