Nu cred ca este copil care sa nu fi avut macar o jucarie de care sa-si aminteasca cu drag. Jucariile, pe langa faptul ca se transforma in cei mai buni prieteni ai copiilor, au si un rol educativ, contribuind la dezvoltarea corecta si armonioasa a celor mici.
Lumea copilariei este mult mai frumoasa si mult mai interactiva cu ajutorul jucariilor. Conteaza foarte mult si modelele de jucarii alese, intrucat nu orice jucarie se adapteaza tuturor varstelor si nu toate jucariile sunt prieteni ai celor mici (unele jucarii se pot transforma in adevarati dusmani, provocand accidente; de aceea este extrem de important ca jucariile sa fie alese conform varstei si nevoilor celor mici).
Jocul este limbajul natural al copiilor, o metafora si expresia simbolica a ceea ce se petrece in viata lui. Jocul este pentru copii ceea ce reprezinta limbajul pentru adulti.
Rolul educativ al jucariilor nu mai este, de mult, un secret. Cu ajutorul jucariilor, cei mici isi dezvolta imaginatia, perceptia si incep sa descopere lumea. Jucariile reprezinta universul celor mici, in mijlocul lor simtindu-se, pe deplin, fericiti.
Altfel spus, jucariile nu mai reprezinta simple obiecte care sa ii amuze si sa ii linisteasca pe cei mici, ci au si rolul de a le incuraja imaginatia si creativitatea, de a-i ajuta sa se dezvolte din toate punctele de vedere: fizic, emotional si intelectual.
Gama larga de jucarii disponibila pe piata contribuie si mai mult la cresterea rolului unei jucarii in viata celor mici. Daca in trecut, copiii se jucau cu ce aveau la indemana, astazi, copiii se pot bucura de jucarii interactive, haioase, vesele si cu numeroase functionalitati, apropiindu-se tot mai mult de realitate (mai ales, in cazul jucariilor animale).
Din sacul cu jucarii al celor mici nu trebuie sa lipseasca diversele jucarii de plus, cartile de colorat, figurinele in forma de animale domestice si salbatice, papusile, jucariile de tip puzzle si lego, cartile interactive etc.
Exista chiar si o psihologie a jucariilor, alegerea anumitor jucarii de catre cei mici nefiind intamplatoare. Personalitatea celui mic se rasfrange in jucariile cu care ii place sa se joace. Astfel, in cazul in care un copil va alege un dinozaur, o pusca sau o sabie, acest lucru indica prezenta unui anumit grad de agresivitate si manie. Papusile, bibelourile, biberoanele si diverse obiecte de bucatarie exprima nevoia copilului de protectie, de a fi ingrijit si protejat.