Tipuri de biciclete MTB si caracteristicile lor

Un weekend la munte parca nu are acelasi farmec daca nu ai si bicicleta la tine. In loc sa obosesti parcurgand trasee dificile pot sa iei bicicleta MTB si sa te bucuri de experiente excelente in natura, fara efort prea mare. In functie de terenul pe care vei merge cu bicicleta poti opta pentru mai multe tipuri de biciclete MTB. Ele au geometrie diferita, cauciucuri diferite, roti diferite, rigiditate si greutate diferita, au sau nu au suspensii totale etc.

Pentru a nu aparea confuzii bicicletele mountain bike au fost grupate in cateva categorii mari. Un prim tip de bicicleta MTB este cel denumit „Rigid”, nu are suspensii pe fata sau spate, merge folosit doar pe teren cu asfalt, este destul de versatil. Hardtail-ul este o bicicleta mountain bike cu suspensii pentru socuri pe fata. Este mai ieftina, sunt mai usor de controlat, nu sunt pentru ciclistii amatori, are rigiditate mai mica si greutate medie, fiind buna si pentru curse. Bicicletele cu suspensii si pe fata, si pe spate imbunatatesc confortul si sunt mult mai bune pentru abordarea tehnica a terenurilor diferite. Cantaresc mai mult, sunt pentru biciclistii profesionisti si te poti baza pe ele la munte.

Alte tipuri de biciclete mountain bike sunt cele „Park”, foarte grele, cu suspensii pe fata si spate, suspensia maxima in fata, doar pentru pasionatii de ciclism cu experienta, Enduro, pentru zonele cu denivelari multe si mari, cu urcusuri si coborasuri, nu sunt atat de versatile. Le adaugam si pe cele „Trail”, cu greutati mici, cu design slim si cu o geometrie axata pe confort si pe siguranta, pe cele XC (Cross-country), speciale pentru viteze si urcare pe drumuri de munte, sunt usoare si usor de luat oriunde. Fat Bike-urile sunt ultimele pe lista, sunt bune pe zapada si pe nisip, au cauciucuri mari, oferind versatilitate si deplasare sigura in orice sezon, pe orice teren.