Orice sarcina se poate instala doar daca femeia care vrea sa conceapa un copil pe cale naturala stie foarte bine cand e in perioada fertila. Perioada de fertilitate maxima e destul de greu de determinat cu acuratete foarte mare, e doar o chestiune de intuitie si de calcule facute pentru a vedea cand e mai bine sa aiba loc un act sexual neprotejat. Cunoasterea sa este vitala pentru a asigura intalnirea mult dorita de orice cuplu dintre ovulul ce asteapta sa fie fecundat si celulele reproducatoare masculine, spermatozoizii.
Ca sa avem aceasta intalnire ovulul trebuie sa fie eliberat si sa aiba loc ovulatia, care apare cam cu doua saptamani inainte de urmatoarea menstruatie a femeii. Fertilitatea femeii apare in a 14-a zi a ciclului ei, calculata din prima zi a menstruatiei. Daca e un ciclu neregulat cele 14 zile se scad din durata ciclului. Dupa ce e eliberat ovulul trebuie sa fie fecundat ca sa isi implineasca menirea, in lipsa fecundarii acesta „moare” si este eliminat. Pana la calcule complicate femeia poate sti ca e in perioada fertila urmarind niste semne clare. Acestea includ durerile specifice ovulatiei, la nivelul abdomenului, nivelul secretiei cervicale care se schimba brusc, consistenta devine una destul de elastica, seamana cu un mucus. Si cervixul isi schimba pozitia la ovulatie, este mai fin, e ceva mai sus si e deschis, umed, secretiile cervicale isi fac treaba si sperma este asteptata pentru a fi condusa catre ovul.
Temperatura bazala creste la ovulatie, apar si sangerari minuscule, de culoare roz deschis, libidoul e crescut, dorinta sexuala e mai mare, simturile sunt ceva mai puternice. Durerile de sani, greata, balonarea, schimbarile bruste de stare sunt alte semne ale prezentei ovulatiei sau ale apropierii ei. Perioadele fertile ale unei femei sunt foarte importante si pentru prevenirea sarcinii, stii cand sa nu ai contacte sexuale neprotejate si cand sa te protejezi mai bine pentru a evita sarcina.