Pana se va ajunge ca tehnologia sa avanseze intr-atat de mult incat sa nu mai fie nevoie de cabluri, se preconizeaza ca in 50 de ani pentru nici o conexiune la internet nu va mai fi nevoie de cabluri interconectate, nici pentru a realiza retele exterioare, dar nici macar pentru retelele interioare. Tot internetul, daca se poate spune astfel, va fi oferit de catre sateliti. Practic, toti ne vom conecta la internet Wi-Fi.
Totusi, pana ce cei din domeniu vor reusi sa atinga acest prag al tehnologiei, toate retelele de date, exterioare si de interior sunt realizare exclusiv prin cabluri. Cel mai des intalnit cablu este cel UTP, sunt cablurile Ethernet, acele cabluri pe care compania de internet le monteaza la interior. Sunt cabluri fara ecranare, destul de subtiri si extrem de usor de manipulat. Desi erau si acestea o vreme utilizate pentru reteaua de exterior, de la un timp s-a trecut pe cablu FTP pentru retele de exterior. Cablul FTP este un cablu UTP dar care are in plus un invelis pentru a impiedica interferentele exterioare, care ar perturba transmiterea semnalului. Sunt doua tipuri de cablu FTP des utilizate, FTP cat 5 si FTP cat 6.
Cand sa utilizezi FTP cat 5 si cand sa utilizezi FTP cat 6
Mari diferente intre cele doua nu ar exista, singura diferenta vizibila intre FTP cat 5 si FTP cat 6 este grosimea, al doilea tip de cablu fiind mai gros, garantand transmiterea datelor cu o viteza superioara. Ambele se pot utiliza pentru realizarea unei retele la interior, totusi, fiind cabluri destul de groase si greu de manevrat, in general se utilizeaza pentru reteaua de exterior, intre stalpul principal si priza sau panoul din locuinta. Sunt cabluri ecranate, mai groase decat cablul UTP, astfel ca sunt mai greu de sertizat. Se face oarecum in acelasi mod ca la un cablu UTP, doar ca, din cauza grosimii, e nevoie de un cleste special. Unul care pune presiune mai mare de conector. Asadar, FTP este un cablu de exterior, dar care poate fi utilizat si la interior daca nu il vei muta, ci il vei fixa de un perete.