Perioada „refractara”. In cazul sexualitatii umane, perioada „refractara” apare atunci cand faza recuperatorie post-orgasm este in curs-atingerea unui nou orgasm este imposibila, mai ales la barbati, al caror organ sexual de reproducere poate deveni dureros si foarte inconfortabil la atingere. Efectul se datoreaza oxitocienei si prolactinei, perioada refractara fiind de cateva minute sau chiar zile, in functie de specie. In cazul femeilor, perioada refractara nu survine dupa orgasm. Conform unor studii, perioada refractara la varsta de 20 de ani e de 15 minute, in timp ce la 70 de ani e de 20 de ore.
Un alt fenomen ciudat natural care apare la barbati este o stare de melancolie dupa ce are lor actul sexual complet sau imposibilitatea de a controla mictiunea dupa terminarea contactului sexual.
Frisoane reci si furnicaturi pe coloana vertebrala. Frisoanele reci sunt un fel de furnicaturi in tot corpul acompaniate de o senzatie de frig, de tremuraturi. Nu sunt cauzate nici de temperatura, nici de menopauza, nici de anxietate sau alte boli, ci de emotii-atunci cand asculti o muzica care-ti place mult, te uiti la un film foarte bun, asculti pe cineva vorbind in public si avand un discurs „patrunzator”. Furnicaturile pe coloana seamana cumva cu frisoanele reci, insa sunt produse de traierea unor experiente terifiante sau a unor reactii emotionale foarte puternice. Pielea de gaina la care tot facea referire cantareata Andra Maruta pe la Romanii au Talent apare atunci cand stam intr-o zona unde e frig sau cand traim o reactie emotionala puternica, dar si cand suntem nervosi sau ne este foarte teama. La animale, parul se ridica pe individ si are rolul de a intimida dusmanii.
Contagiunea emotionala. Recent, Facebook, fara voia noastra, a facut un experiment ciudat pe 700.000 de utilizatori alesi aleatoriu: la unii le-a dat pe fluxul de stiri de pe wall numai informatii pozitive, la altii numai informatii negative. Cei care au primit informatii pozitive au postat si ei informatii pozitive, cei care au primit informatii negative au postat si ei tot informatii negative. In termeni stiintifici, contagiunea emotionala este o tendinta pe care o avem cu totii de a simti emotiile celorlalti oameni din jurul nostru. „Efectul de aliniere”, cum mai este intalnit prin cartile de specialitate, presupune ca oamenii sa se influenteze unii pe altii si sa-si induca stari emotionale similare chiar si fara a o face in mod voluntar. Cel mai bine observam acest fenomen la copilasi-daca mamica e trista, necajita, copilasul incepe sa planga din nimic, desi el nu e suparat… Contagiunea emotionala acopera o gama larga de reactii emotionale, de la putere, strategie, invincibilitate sau dominare, fiind nativa si automata, bazata mai mult pe comunicare nonverbala.
Sindromul „Folie à deux” seamana cu fenomenul contagiunii emotionale, constand in transmiterea deziluziilor unui individ catre altii-intotdeauna este pus in relatie cu sindromul Stockholm, in care ostaticii empatizeaza cu atacatorii, cu cei care-i tin prizonieri. Un exemplu din realitate al sindromului „folie à deux” este Adolf Hitler si Partidul Nazist.