A scapat de paralizie cu ajutorul celulelor stem

Celulele stem sunt niste mici miracole. Entitati microscopite inca nedezvoltate complet, asteptand cuminte sa le vina randul la repartizare astfel incat sa isi poate juca rolul in mentinerea organismului in forma. Insa mai mult de atat, aceste celule pot ajuta medicina moderna sa realizeze miracole.
Rasfoind internetul in cautare de informatii despre celule stem, am descoperit un articol foarte interesant despre un tanara din America ce ramasese paralizata de la umeri in jos. Si cum subiectul parea interesant am intrat in detalii. Astfel am aflat ca Jessica, o domnisoara cu un viitor promitator in fata, ajunsese in scaunul cu rotile dupa ce masina pe care o conducea a suferit un puternic impact frontal cu un alt autovehicul.
Ceea ce mi s-a parut cu adevarat fascinant a fost ca tanara n-a incetat sa spere si atunci cand reprezentatii unui spital din Portugalia i-au oferit posibilitatea de a incerca un tratament experimental cu celule stem, Jessica nu a ezitat sa accepte,`chiar daca asta insemna ca trebuie sa calatoreasca peste ocean in cautarea unui mugur de speranta.
La spitalul Egas Moniz, echipa de chirurgi a apelat la o tehnica foarte ingenioasa, recoltand celule stem din nasul pacientei doar pentru ca putin mai tarziu sa i le implanteze in coloana. Si sa nu credeti ca asta e usor pentru ca dincolo de aparente, coloana vertebrala este la fel de important ca si creierul, dovada ca si paralizia tinerei americance tinea tot de o fractura a coloanei.
In orice caz, dupa o perioada destul de lunga de timp, aproape trei ani daca am retinut eu bine, Jessica s-a intors in Portugalia pentru o serie de verificari cu aparatul RMN pentru a vedea cum au evoluat celulele stem in urma operatiei si care sunt sperantele pentru ca ea sa mai mearga vreodata. Si cum era de asteptat, micutele celule stem si-au facut treaba si au inceput sa se transforme incetul cu incetul in celule specifice acelei regiuni din coloana vertebrala, reusind sa refaca o parte din legaturile distruse la accident.
Evident, recuperarea va dura mult pentru Jessica, poate chiar toata viata, insa tanara si-a pastrat mereu aprinsa torta sperantei si asta a ajutat-o sa treaca peste toate iar acum celulele stem au ajutat-o sa se miste din nou pana la nivelul de a merge pe propriile picioare, ce-i drept ajutata de niste proteze speciale.