Obezitatea, pericol real in Romania

Cea mai temuta boala de pe Glob dupa cancer si leucemie, obezitatea face milioane de victime an de an. Mancarea fast-food, stilul de viata sedentar, mosternirea genetica si lipsa unor mese bogate in substante hranitoare si mai putin in carbohidrati sunt printre cauzele principale ale instalarii obezitatii. Cazurile extreme de obezitate morbida pot fi mortale, viata este un calvar pentru cei care depasesc 150-200 de kilograme, organele interne cedeaza unul cate unul fara a putea face nimic. Cea mai afectata este inima, care nu mai poate pompa sange in organism, fiind pur si simplu scufundata in grasime.

Conform specialistilor care au urmarit fenomenul raspandirii obezitatii pe glob, zonele unde rata obezitatii este infiorator de mare nu sunt in America, unde fast-food-ul e sport national, nu altceva, ci in insulele din sudul Oceanului Pacific. De vina e alimentatia dezechilibrata si bogata in grasimi. Samoa Americana sau Samoa de Est are un ingrijorator loc I garantat in topul tarilor cu cei mai multi obezi, trei patrimi din populatie avand multe, dar foarte multe kilograme in plus. Nauru si Insulele Cook trag tare sa ajunga si ele pe locul I, avand in prezent procente estimative de 71% si 63%. In aceste ultime doua zone, colonizarile repetate si rotirea populatiilor de diferite tipuri si din diferite zone a tulburat stilul de viata si hranirea locuitorilor nativi. In loc sa manance sanatos, un peste proaspat, fructe si legume cultivate, oamenii au dat-o pe bauturi moderne, mancare procesata, nutrienti din belsug, de unde si obezitatea. Curios, SUA are doar 33% din populatie obeza, la fel ca Arabia Saudita, iar Mexic sau Argentina, chiar Africa de Sud, Spania, Germania si Rusia se invart in jurul procentelor de 25-30%. Revenind in Europa, obezitatea nu e asa de pronuntata procentual raportat la populatia totala de pe batranul continent, incadrandu-se in limite normale. Franta, Suedia si Danemarca, Elvetia, Italia sau Olanda sunt codase dar se mandresc cu asta pentru ca obezitatea nu le afecteaza asa de mult.

La fel e si cazul Romaniei, care sta nesperat de bine, avand in medie 10% populatie obeza raportat la totalul locuitorilor tarii. Procentul insa e in scadere de vreme ce masurile pentru incurajarea mancatului sanatos si renuntarea la fast-food au inceput sa fie pe primul plan si pentru autoritatile romanesti, care s-au trezit in sfarsit si au vazut dezastrul ce ne pastea din cauza kilogramelor in plus si sedentarismului.