Ce modificari au fost propuse la Codul Rutier la sfarsitul lui 2013

In ultimul trimestru al lui 2013 au fost aprobate de catre Guvern o serie de modificari la Codul Rutier, care dupa spusele initiatorilor proiectului, sunt menite sa disciplineze circulatia pe drumurile publice atat a soferilor cat si a pietonilor si biciclistilor.
Dupa aprobarea Guvernului, proiectul a fost trimis catre Parlament pentru dezbatere si avizare astfel incat Noul Cod Rutier sa intre in vigoare cat mai repede.
Pentru a putea deveni aplicabil, Noul Cod Rutier va trebui sa treaca de ambele camere ale Parlamentului, sa fie promulgat de catre presedintele tarii si sa fie publicat in Monitorul Oficial.

Care sunt principalele modificari propuse in Codul Rutier

Initial, cele mai drastice modificari prevedeau amenzi de pana la 16.000 de lei si suspendarea permisului pe 2 ani pentru soferii care trec pe culoarea rosie a semaforului, amenzi de pana la 10.000 de lei si suspendarea permisului pe 120 de zile pentru soferii care nu acorda prioritate de trecere pietonilor care au acest drept, amenzi de pana la 10.000 de lei si suspendarea permisului pentru 180 de zile in cazul in care soferii conduc sub influenta alcoolului sau depasesc viteza cu mai mult de 60 km/h fata de limita admisa pe sectorul de drum pe care conduc, etc.
O alta modificare propusa este aceea prin care conducatorii autovehiculelor au obligatia de a se asigura ca minorii din masina poarta centura de siguranta sau sunt transportati in dispozitive de retinere omologate.

Modificari propuse pentru examenul auto

O alta propunere care va aduce modificari in Noul Cod Rutier este aceea de a se introduce filmarea tuturor celor care sustin un examen auto. In acest fel se poate verifica ulterior legalitatea examenului, singurele exceptate de la aceasta regula fiind examenele pentru categoriile A, AM, A1 si A2.
Datele vor fi stocate de catre Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor pe o perioada de maxim 6 luni si vor putea fi accesate atat de institutia care le stocheaza precum si de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor in cazul in care exista suspiciuni fata de un anumit examinator auto sau cursant.
Concluzii
Propunerile initiale ale MAI au fost considerate abuzive de catre UNTRR (Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania) care a solicitat reexaminarea acestora. Institutia considera ca amenzile de pana la 16.000 de lei sunt exagerate in conditiile in care salariul minim este de 800 de lei.
Amenzile si pedepsele sunt considerate prea mari si prea aspre atat de majoritatea parlamentarilor, dar si de majoritatea populatiei, astfel incat nu a fost posibila aprobarea acestora in forma lor initiala in Noul Cod Rutier prin ordonanta de urgenta, iar prin urmare va deveni o lege care va modifica actualul Cod Rutier. Aprobarea modificarilor poate dura pana la un an de zile datorita faptului ca parlamentarii vor aduce noi modificari si vor fi propuse amendamente de catre comisiile parlamentare.

Cand lucrurile din jur vorbesc despre noi

Universul personal spune de cele mai multe ori povestea oricarui om. Toate acele elemente mici, fara semnificatie aparent, toata dezordinea aparenta, toate accesoriile, felul in care ne decoram casa, felul in care ne coloram peretii, daca optam sau nu pentru mobile, pentru stilul minimalist sau clasic in mobilier… totul ii da celui care ne patrunde lumea personala o idee despre ceea ce suntem. Daca avem sau nu carti in casa… 

Si apropos de asta, e uimitor in cate case nu exista carti… am vazut case frumoase nou construite, superbe, cu finisaje de calitate, cu sticla multa, marmura multa, materiale noi, moderne, designuri sofisticate, dar nimic nu parea sa personalizeze aceste case, desi erau locuite. Cred si am crezut dintotdeauna ca fiecare casa ar trebui sa aiba carti, ca fiecare om ar trebui sa citeasca ceva carti, macar rar, macar lecturi necesare, basic… Sunt esentiale pentru formarea oricarui om, pentru cultura generala, pentru imaginatie, pentru modul de a percepe lumea, pentru felul de a gandi, pentru perspective… N-as putea gasi nici macar un singur dezavantaj in carti, in a citi, cu exceptia desigur a cartilor proaste, a siropurilor de dragoste, dar pana si acelea au avantajele lor, pentru anumite categorii. Nu cred ca poti trai intr-o casa fara carti, iar in momentul in care intru in casa cuiva care nu are carti (si nu ma refer la colectiile cartonate, cu litere aurii, vandute odata cu unele ziare, care sunt puse in rafturi doar ca sa dea bine), imi pun semne serioase de intrebare legat de acele persoane. 

La fel si despre persoanele care afiseaza tot timpul o casa bec, fara obiecte personale, fara fir de praf, fara tablouri, fara obiecte decorative… Nu gasesc nici macar un singur indiciu al  personalitatii celui care locuieste o astfel de casa, ci doar mister, lipsa de creativitate si de personalitate.

Solutii inovatoare de incalzire

Centrale pe gaz, centrale pe curent electric, centrale pe lemn sau pe peleti… toate vechi si toate atat de cunoscute de utilizatorii casnici, cu avantajele si dezavantajele lor. Toate parand atat de practice si de simple si totusi atat de ineficiente din punct de vedere al costurilor. Nu numai ca facturile ajung in perioada iernii la costuri greu accesibile, mai ales cand vine vorba de incalzirea suprafetelor mari, cum ar fi case recent construite, dar instalarea tipurilor clasice de centrale necesita consturi in plus pentru accesorii, calorifere, instalare etc. 

Revolutionare in materie de sisteme de incalzire atat pentru locuinte personale cat si pentru birouri sau spatii comerciale sunt convectoarele electrice. Extrem de utile si simplu de folosit, atat de originale si de moderne, convectoarele au un pret pentru instalare si chiar pentru achizitie, mult mai convenabil fata de cel al unei centrale clasice, fie ea pe gaz, pe curent sau pe lemne, mai ales ca acestea din urma necesita si montarea de calorifere, circuite de tevi, manopera pentru instalator si multe alte cheltuieli pe care evident niciun proprietar nu le cunoaste pe deplin de la inceputul lucrarilor de termoficare. Cu convectoarele electrice, disponibile intr-o oferta foarte variata la centraleieftine.ro, toate aceste griji dispar. Veti avea doar de conectat la prize cateva convectoare termoelectrice de perete (numarul lor va varia in functie de necesitatile fiecarui spatiu), cu puteri de la 500 la 2500 W. Preturile lor sunt cuprinse intre 165 si 260 RON, in functie de suprafata pe care o pot incalzi. 

Convectoarele electrice – asa cum le spune si numele – functioneaza pe principiul convectiei, si pot incalzi incaperi de pana la 60-70 metri cubi. Au un design simplu, ingust si un avantaj al lor este ca sunt si usoare (maximum 6 kg), ceea ce le face o solutie convenabila si pentru pereti din gips carton. Convectoarele sunt prevazute cu termostat de siguranta si termostat de camera reglabil, un plus pentru eficienta din punct de vedere al costurilor.

Remotiv - sau despre pilula fericirii

Cand ochii mari te privesc si devii mecanic, se agita ceva in fundul sufletului tau, devii fara sens, iti spui adio soarelui si devii infect. capeti un continut, unul irational, propulsat de altii, searbad in propria-i esenta, fin, neted si fara echivoc.

Seductie oarba!

Sunt pe cale sa inventez Mahabharata!

In gol. acolo inventez eu. nimic nu mai e pur, nimic nu mai moare cu suflet. remotiv... redresare. recadere. re-viata! am devenit o melodrama de care fug acordurile de vioara fine.

Remotiv a inceput sa-mi dea un motiv. inventez acul de cusut care merge mai repede. nimeni nu mai intinde mana. toti fug. remotiv. eu si el. ne uitam in oglinda si el surade. doar e remotiv. eu plang pentru ca sunt subjugata lui. eu zbier si apoi rad. in mii de cioburi mi se rup picioarele. mi se sfarama unghiile si apoi cad. ma scurg in cenusa. asa curge sange din mine. dar raman in viata. remotiv imi spune ca nu e timpul sa fug de tot. supradoza de remotiv. sa vina cineva cu lumina aia sa-mi sparga timpanul!

Si din cer cad picuri, cad stropi mici de cenusa alba, mizerie in sufletul meu, mortaciune in cap, constiinta nula, strigare jalnica. tu mori. tu nu mai esti nimic. nimic pentru mine...eu - remotiv!

Eu am murit de mult. acum sunt remotiv. acum sunt un eu abstract. sedat. atat. pe remotiv. un motiv ca sa nu renunt. un motiv ca sa renunt la tine. remotiv. cad. rosu, lac, ma inec. nu mai suspin.

Cu ochii mari cat cepele, ma uit in jur si nu mai vad nimic. nici nu mai zbier. zac si ma scurg in huma. incet. remotiv ca sa nu pier de tot.

Am uitat sa inot, am uitat sa trec peste. am uitat sa dau sens. am spus gata! nu mai este! ce nu mai este: suflet. i-a luat locul ratiunea. tu mori. ai murit. te-am pierdut din mine. remotiv. lasitate?! nu.... putere!

Puterea de a renunta, puterea de a nu mai spera ca un bec chior ce stie ca niciodata nu va mai avea lumina si stie ca va fi inlocuit pentru ca vremea lui s-a dus. aici e un fel de adio. auzi cristino, vezi pazea! m-arunc pe bilele alea de plastic. si ce daca ma scufund. remotiv. tu stii mai bine!

Cristina cu bratele deschise. in ea o sa ne inecam impreuna. in ea o sa plangem noi. in parul ei blond-saten-deschis, cu mainile ei subtiri si ochii mari cat cepele. ea se uita in sufletul meu si stie ca mai e o bucatica din el. ea ma trage la mal si-mi mai da un remotiv. un motiv ca sa mai respir. in bratele ei micute ma strang, ma fac un fulg ce nu se topeste niciodata. doar micut, pufos, umed, rece, o stana de piatra sub forma de fulg de zapada. ma ia incet, ma pune in pat, ma acopera cu o patura si apoi se pune langa mine. ma strange in brate, imi ia umerii cu mainile si ma face sa sfarsesc. imi adulmeca obrazul plin de lacrimi, imi respira sufletul in doua parti. ma mangaie pe cap si-mi inchide ochii.

Ma face sa sper. sa pornesc inainte! de aici un remotiv. spart in dungile pe care se imparte viata mea. spart de voci, de vorbe, de tacere…